6-månaderskontroll


Vi har varit på 6-månaderskontroll på BVC nu på morgonen. Jackie blir 7 månader om bara några dagar så kontrollen kommer lite väl sent tycker jag, men det är ju inget att göra åt när det varit sommar och semester. Hon vägdes, mättes och kontrollerades. Allt såg fint ut. Hon väger 8.920 gram, är 70,6 cm lång och mäter 44,2 cm runt huvudet. Sedan fick hon dra sig upp till sittande, följa en leksak med blicken, lägga över den från den ena handen till den andra och allt gjorde hon med bravur. Såklart, det har hon ju kunnat länge nu. Sedan envisades barnläkaren med att jag skulle hålla den nakna Jackie i famnen medans hon lyssnade på lungor och hjärta. Gissa vem om passade på att kissa ner hela mammas tröja?

Trots att hon far fram som en tok här hemma vägrade hon visa att hon kan krypa, men hon satte sig i alla fall upp själv, och det brukar barnen klara av vid 8 månaders ålder. Det säger lite om hur tidig Jackie är i sin utveckling.

Jag tycker läkarkontrollerna går så himla snabbt så man hinner knappt klä av ungen innan det ska kläs på igen och är dags gå hem. Det gäller att fort som attan ställa de frågor man har så man inte glömmer bort det, för vips så sitter man ute i väntrummet och stoppar ner hälsopappren i skötväskan och sköterskan har tagit emot nästa barn.

Frågorna jag hade hann jag med den här gången:
Nej, smultronmärket har inte större tendens att gå sönder och blöda än någon annan bit hud, och skulle det göra det så är det förband och en koll på BVC som gäller.
Sedan ska Jackie få i sig cirka 800 ml vätska per dag och det mesta får hon nu i sig via maten. Att hon inte dricker vatten så bra ur flaska eller pipmugg gör inte så mycket så länge vi smyger i lite extra vatten i maten och att hon producerar kissböjor som hon ska (6-7 st per dag).

Småbarnsföräldrar på riktigt

Trots alla barnsaker som ligger utpridda i lägenheten så var det inte förrän när jag gick in i badrummet imorse och fick syn på detta som det gick upp för mig att vi är småbarnsföräldrar på riktigt.

Haklappar hänger på torkJackies färdigheter och så vidare - Lista

Namn: Jacklin Elisabet Lindqvist

Ålder: 6 månader och 3 veckor

Ögonfärg: Mörkblå melerade

Hårfärg: Guld mörkblond

Vikt: 8.900 gram cirka

Längd: Vet inget exakt ännu, men hon drar storlek 74 i kläder nu så hon borde ju ligga nära 70 cm.

Älsklingsmat: Majskrokar alt. minimacka med leverpastej. Men fruktpuréer av alla dess slag kan hon äta hur mycket som helst av

Sover: Många och korta tupplurar på dagtid och nattas för kvällen oftast vid klockan 20. Sover sällan längre än 5 timmar i sträck. Vill gärna sova bredvid pappa framåt vargtimmarna, ibland bredvid mamma

Kryper: Fort så att händerna smäller mot golvet

Klättrar: Under glädjetjut klättrar hon på mamma och pappa. Försöker klättra på andra sker, men då vinglar hon mest bara omkring

Går: Med stöd. Tränar mycket på att gå mellan soffan och vardagsrumsbordet samtidigt som hon håller i dem

Favoritsysselsättning: Krypa, ställa sig upp mot saker och pilla på saker som hon inte får pilla på

Om kläder tycker hon: Ett satans påfund, men det är ju inte så kul att frysa

Riktiga ord/ljud som hon kan säga: Mu, ma, am, hej, papp, ga, grr. Trutar med munnen och gör pussljud

Om att bada/duscha: Lite roligt, lite jobbigt

Om att byta blöja: Bara jobbigt

Ord/ljud som får henne att skratta: Piff och puff, pip pip

Liggvagn eller sittvagn: Sittvagn. Dödstråkigt att bara ligga ner

Bad habit: Drar sig i håret när hon blir förbannad

Nyttjar napp: Ja

Snutte/favoritgosedjur: Brukar få somna med en blå filt mot kinden, sedan har hon Raffe bredvid sig i sängen så hon kan hålla honom i tassen. Lite oklart om hon tytt sig till filten och Raffe eller inte

Bästa kompis: Pappa

Jacklin kan göra pussljud

Det börjar visa sig nu vad det är för ljud jag brukar göra till Jacklin här hemma på dagarna eftersom hon nu kan härma dem!

Jacklin kan göra pussljudJacklin - Dagens outfit

Jacklin - Dagens outfitJeanstunika: Gammal från KappAhl, köpt av granntant uppe i Ljusdal för en tia. Rullade upp ärmarna för en lite tuffare look.

Grå tights: H&M

Rosa strumpor: H&M

Grå dreggelhaklapp med tryck: Åhléns

Jackies väggskötbord

Vår lägenhet är inte stor, så det här med alla bäbisgrejer som man "ska" ha var lite klurigt. Skötbord till exempel väljer många att ha på sina tvättmaskiner, men någon sådan har inte vi. En del har inget skötbord och använder sängen eller golvet istället. Jag läste till och med på en sida där en tjej berättade att de hade skötplatsen på diskbänken i köket. Jag tycker det är helt okej att bada bäbisen i diskhon, men byten av bajsblöjor tycker i alla fall jag rimmar dåligt med nydiskad disk. Speciellt som det i början är lätt hänt att bäbisen passar på att bajsa när blöjan är av. Det är hög stänkfaktor i sådant bajs.

"Nämen hoppsan vilken fuskdiskad disk, ähhh, det gör säkert inget"
- fikabesöket får en kaffekopp med små currygula fläckar på

Vi fick ett väggskötbord av pappans arbetskollega helt gratis. Ett stort schabrak till skötbord tyckte jag och undrade vart vi skulle få plats med det egentligen. Till slut hamnade det ovanför spjälsängen. Tanken var att vi skulle fälla upp det när det inte användes, men än så länge har det inte varit uppfällt en endaste gång. Dessutom verkar Jackie tycka att det är rätt mysigt med skötbordet nerfällt precis vid fotänden, det blir som en koja.

När vi fick det hade det ett hiskeligt fult förvaringssystem, genomskinliga plastfickor med blått kantband. Gräsligt. Köpte ett i jeanstyg på H&M istället som egentligen ska användas i köket tror jag. Måtten var ganska exakta, men tyget töjer lätt på sig så jag har fått sätta i lite småspik på vissa ställen för att spänna upp det. Shh, säg inget till pappan! *fniss*
Om jag tvättar det skulle det säkert gå tillbaka till sin ursprungliga form.

Så här ser Jackies väggskötbord utLiten prinsesstårta

I den här marsipangröna bodyn och de rosa brallorna ser ju Jacklin ut som en liten prinsesstårta!


Snabbvisit på BVC

Nästa vecka ska Jackie till BVC för läkarundersökning. Tror det är 6-månaderskontrollen som ska göras men den kommer lite på efterkälken i och med att det varit semester.

Hur som helst har vi inte vägt Jackie sedan den 7:e juli då vi var där sist, och sedan dess har jag ju både slutat amma och börjat ge henne mer mat. Vi märker såklart att hon har vuxit, hon har blivit så hullig och go, och LÅNG har hon blivit också, men vågen här hemma stämmer inte riktigt. Imorse ställde vi oss på den tillsammans och när jag drog ifrån min egen vikt så skulle hon i så fall väga 6,7 kg. Det stämmer ju inte alls, hon vägde 7,3 sist på BVC. 

Otålig som jag är stoppade jag ner Jackie i bärsjalen och traskade iväg till BVC för att se om de hade en våg typ ute i väntrummet som man kan väga barnen lite när man vill utan att behöva boka en tid eller komma på öppen mottagning. De hade ingen sån men jag fick väga henne själv inne på en sköterskas rum medans hon gjorde datorarbete.
Lade min knubbiga lilla prinsessa på vågen. 8.810 gram! Yihaa! Prickar man in den vikten på kurvan som vi fått utskrivet så följer hon sin kurva perfekt! Skönt.

Gissa märket - Uppdatering

Och det rätta svaret är...1. Ett sugmärke

När jag har Jackie ståendes i mitt knä slår hon armarna runt min hals, vevar in båda händerna i mitt hår så jag sitter fast som i ett skruvstäd och så suger hon tag i det hon kommer åt med sin lilla mun. Läppen, kinden, men oftast blir det hakan. Min lilla bläckfisk gjorde till och med ett sugmärke på min haka häromdagen. Om detta inte är ett litet tecken på att tänder är på g så vet inte jag...


Gissa märket

Kan Du gissa vad detta märke är för något?1. Ett sugmärke?
2. Mammans tredje bröstvårta?
3. Skrubbsår på pappan efter första snubblingen över en av Jackies leksaker?

På dejt med Edit och Stella

Det var kanonväder igår, lagom varmt och solen lyste, vilket var tur för vi hade bokat in promenad och fika med Edit och hennes dotter Stella, 11 veckor gammal.
Vi möttes i Alvik och gick en skaplig vända medans barnen sov. Sedan kraschade vi på Coffeehouse by George och Jackie fick fika på minimacka med leverpastej, fruktmos och vatten. Mamman köpte en lite väl fluffig cappuccino och en macka. Edit drack bara juice och Stella käkade tutte. Vi fick nog in hela kostcirkeln där tillsammans.

Jackie var väldigt nyfiken på Stella och såg ut att vilja sätta sig på andra sidan i Edits knä så hon skulle få sig en ordentlig titt på bäbisen. Nyfiken på Edit verkar hon vara också, precis som förra gången de träffades. Då var Edit tjock om magen som kallades för "Steve". De var nämligen nästan helt hundra på att de skulle få en pojke, precis som vi var när Jackie låg i magen.

På dejt med Edit och StellaFilmbevis

Angående mitt tidigare inlägg om att Jackie lärt sig ställa sig upp helt själv så kommer här filmbeviset.Jackie kan stå!

Jackie kan dra sig upp till stående nu med hjälp av möblerna här hemma. Soffan tränar hon på mest. Hon vill kanske upp till sin soffpotatis till mamma som sitter där mest hela tiden, hehehe!


Solskydd till barnvagnen

När vi köpte barnvagn var det massor av grejer som fanns att köpa till som jag inte hade en aning om att vi behövde. Vi tänkte att chassit, liggkorgen, sittdelen och babyskyddet var tillräckligt. Pyttsan. Bara för att nämna något så var vi tvungna att införskaffa både åkpåse, insektsnät, täcke och kudde, skötväska och madrass till sittdelen. Nu i sommar har det också varit nödvändigt med ett slags solskydd trots breda och fina skärmar på både liggkorg och sittdel.
Jag har sett många varianter på solskydd på folks vagnar, men den fulaste och mest funktionsodugliga varianten måste nog vara en sån här:Ett trattformat solskydd som kanske visserligen ger UV-skydd och studsar lite skojsigt när man går med vagnen men inte ger något skydd alls från solen när den står lågt. Jag förstår liksom inte själva syftet med att skärmen går uppåt?

Jag kör min egen variant, som inte kostat mig ett öre extra eftersom jag redan hade det hemma. Dessutom skyddar det även när solen står lågt och i vanliga fall skulle gassa rakt in i Jackies ansikte. Det är så simpelt som en vanlig sjal.

Det tassfläckiga på vagnen är insektsnätet

Ansökan om förskoleplats

Det heter ju inte dagis längre, det heter förskola, och det är visst hög tid att ställa Jackie i kö till det.
Lätt som en plätt tänkte jag och ställde in områdena Bromma, Hässelby-Vällingby och Kungsholmen i sökfunktionen på stockholm.se.

Gaaaaaah!!! 140 förskolor och 31 dagmammor att välja mellan!

Som mest får man ställa henne i 5 olika köer, men hur är det ens möjligt att veta vilket dagis (ursäkta, FÖRSKOLA) eller dagmamma vi ska våga anförtro omvårdnaden av vår lilla skatt? Vi ska ju ändå lämna henne hos främmande människor och lita på att de kan ta hand om vår dotter på bästa sätt. 

Min storasyster sa att det jobbigaste med hennes sons småbarnsår var inskolningen till förskolan, och då var han ändå ett kolikbarn som vägrade sova några längre stunder alls och alltid på mammas bröst.

Åhej vad jag ser fram emot detta med förskola.

Inte så mycket faktiskt.

Sponsor sökes

De riktigt stora bloggarna behöver ju bara skriva ett pyttigt litet inlägg om att de vill ha något speciellt så dimper det ner i brevinkastet bara sådär. Ja, jo, jag vet, det kanske inte funkar precis just så, det kanske måste skattas på grejerna eller inte vet jag.
Om vi bara för en stund struntar i sådana detaljer som att det måste få plats i brevinkastet osv. så önskar jag sponsor till följande:

DUBBELSÄNG - Inte något gammalt gnekigt spektakel. Det ska gå att lägga sig i sängen utan att flickebarnet får tinnitus. Sängram behövs inte, det får ändå inte plats.


Anledning - Jackie får nästan varje natt fnatt om hon inte får sova bredvid mig eller pappan. Sist låg vi skavfötters i vår 120 cm breda (smala) säng, inte vidare bekvämt. Det slutade med att pappan återigen fick förflytta sig till den utslitna lilla skinnsoffan ute i vardagsrummet.


SOFFA - Alternativet till dubbelsäng. Vi behåller vår säng om vi får en ordentlig soffa istället. Helst en med divan-del så att det går att ligga bekvämt i den. 

Anledning - Att bli utsparkad ur sängen mitt i natten skall inte behöva kännas som ett straff. Det vore skönt om man efter en natt på soffan kunde vakna och knälederna sitter precis där de ska, inte bakåtböjda det minsta, och nacken och ryggen känns som två separata kroppsdelar istället för att de liksom värkt samman under natten.

Eventuella frågor som Ni kan tänkas vilja ha besvarade:

Kan Ni tänka Er att bli sponsrade med både säng och soffa? - Ja, det är inte helt omöjligt.
Kan grejerna levereras när som helst på dygnet? - Jadå, fast nattetid är kläder på kroppen ganska sällsynt, då är blyghet en nackdel. Vi vill helst inte att någon svimmar i trapphuset eller så.
Är det helt säkert att det inte går att utnyttja brevinkastet? - Har inte provat, men är ganska säker på det. Att lämna grejerna utanför dörren, plinga på ringklockan och kuta funkar också.

Först till kvarn, eller hur man nu säger!

Leksaker

Jackie har nu kommit till det stadiet att hon tröttnar fort på sina färggranna leksaker och mjukdjur som pinglar och skallrar och tycker det är bra mycket roligare att leka med vardagsprylar såsom plastbyttorslevar och vispar. Speciellt lite halvt genomskinliga plastbyttor.

Skönt att det finns något som hon kan leka med en stund medans jag lagar mat eller diskar.


Grötsmoothie


Vi var ute och traskade idag igen, jag och Jackie. De första 40 minuterna låg hon i vagnen och pratade, drog i insektsnätet och fipplade med nappen. Fröken måste ju få sova tänkte jag och gick en längre sträcka än annars. 9 km blev det och Jackie fick sin sömn.
Väl hemma tyckte jag att det var lämpligt att göra en sådan där grötsmoothie som jag skrev om tidigare. Körde ihop lite mjölk, naturell yoghurt, grötpulver och frysta blåbär med stavmixern i en av pappans proteinshakers.

Nu förstår jag varför Jackie grät och småkräktes av gröten den där gången hon skulle provsmaka den. Smoothien såg väldigt god ut men smakade inget vidare. På paketet står det att det ska vara "Spännande och frisk smak". Mmm, det var mycket spännande, smaklökarna har nog inte dansat så vild kräkdans tidigare. Jaja, det var värt ett försök i alla fall.

Nestlé havregröt med päron och banan, adjöss med dig. *slänger i soporna*

Dagens bäbisbild

Dagens bäbisbild, tagen precis nyss när Jacklin sovit klart sin förmiddagstupplur.


Mammabloggar

Nu är det färdigt. Jag ska sluta läsa mammabloggar.

Man blir ju bara besviken och känner sig misslyckad som mamma när man läser inlägg efter inlägg om alla dessa barn som är så glada på dagarna och sover hela nätterna, och amning är det bästa mammorna vet för ungen blir mätt och nöjd och äter bara var tredje timme och det har aldrig gjort ont att amma, för mammorna avgudar sina barn och har gjort sedan första stund och tycker att barnen är det bästa som någonsin hänt dem och tycker inte alls att det är jobbigt att hitta på saker precis som förr, för deras ungar skriker minsann inte, de sover ju hela dagarna också, men skulle de skrika så vet de precis vad ungen vill och ger dem vad de behöver så blir ungen tyst och ligger och skrattar och leker för sig själv, preciiiiis som ungar ska göra.

Det är tufft nu

Jag älskar min unge över allt annat, hon är mitt lilla hjärta. Utan henne kan jag inte leva, men ibland undrar jag om utmaningarna man utsätts för under småbarnstiden egentligen är ett straff?

Ibland känns det så.
Är det mitt trytande tålamod, mina kanske orealistiska förväntningar om hur det är att ha barn, eller är Jacklin ett ovanligt krävande barn?
Barns gnällighet, sömnbekymmer, ändrade aptit och mammighet kan kopplas samman med utvecklingssprång eller tandsprickning osv, osv. De flesta beskriver dessa språng som att deras annars solstråleliknande och hela-nätter-sovandes barn för ett par dagar blir på dåligt humör och sedan är de tillbaka till sitt vanliga jag igen, några nya kunskaper rikare.
För Jacklin är det helt annorlunda, hon är på det där dåliga humöret jämt och för några dagar lyser hon upp och är en glad unge. Sover hela nätter gör hon aldrig och nu verkar det som att hon är på väg ner i en dip igen. Det blir alltså ännu värre än annars. Hon vill bäras hela tiden, gnäller konstant under vaken tid, och går inte med på att sova i sin säng ALLS. Hon vill sova i famnen fast ändå inte. Hur bär man sig åt då?

"Än så länge" är det mest nätterna som krånglar, och det kanske inte är hela världen egentligen, men just nu sitter jag seriöst och funderar på om jag och pappan ska ta varannan natt och varannan natt få sova ut på hotell.
Det är tufft nu.

Spagetti och köttfärssås från 8 mån

För att utöka Jacklins meny med fler rätter har vi börjat köpa barnmatsburkar från 8 mån. Bitarna är lite för stora för att Jacklin ska känna sig helt bekväm med konsistensen, så vi mosar maten tills den blir lagom. I 8-månadersserien finns den omtalade spagetti och köttfärssås som många föräldrar gladeligen sätter i sig och slickar tallriken efter om ungen av någon anledning inte skulle äta upp maten.
Idag provade vi en sådan burk till middag. Javisst var den god! Fast det var inte så att jag innerst inne hoppades på att Jacklin skulle avstå den. Inte så mycket. Hehehe!

Om Jacklin tyckte om den?

"Hmmm, vad är nu detta för geggamojja?"


"Nämen se på fan"


"Tillåt mig att pruttelutta lite med munnen, för det här mina damer och herrar..."


"...var så gott så man fnissar på sig!"GggggAAAhh. AGERA.

Nu så här på morgonkvisten när jag och Jackie har busat och myst så har hon sagt en massa g-ljud. GggggAaahh! Grrrr (med skorrande r). GggEEE. Vid ett tillfälle tyckte jag mig höra henne säga AGERA (skorrande r).
Förresten verkar det som att jag fått ett eget ljud, MU och/eller MA.

Jacklin gick på toaletten själv idag

Jacklin gick på toaletten själv idag.
Nejdå, vi tränar inte henne att bli blöjfri redan, vilket jobb när hon fortfarande är så liten! Hon vet väl knappt själv när hon blir nödig. Det var helt enkelt så att så fort jag klädde av henne och hon fick krypa runt naken här hemma så satte hon fart mot badrummet. Det är ju så mycket lättare att ta sig fram utan en massa kläder och blöja, och fort går det! Tröskeln satte stopp för hennes framfart annars hade jag nog fått kravla under badkaret och hämta henne.


Dagens matschema

Vi tror att det är bra för Jacklin att vi har rutiner för när hon ska äta, och vad. 

Dagens matschema:

Kl. 04-06: Frukost 1 - 125 ml ersättning
Kl. 08: Frukost 2 - 1,5 port gröt med en klick päronpuré
Kl. 10: Mellis - Frukt/Yoghurt/Minimacka/Keso/Grönsak (idag: blåbärspuré), vatten
Kl. 12: Lunch - 1 stor burk mat (idag: rotfrukter och kalvkött), 1 msk fruktpuré (idag: päron och hallon), vatten
Kl. 14: Mellis - Frukt/Yoghurt/Minimacka/Keso/Grönsak (idag: minimacka med leverpastej + 1 msk päron och hallonpuré), vatten
Kl. 16: Middag - 1 stor burk mat (idag: ris, kyckling och grönsaker), 1 msk fruktpuré (idag: päron och kiwi), vatten
Kl. 19: Kvällsmål - 1 port gröt
(Nattmål kl. 01-03: 125 ml ersättning)

Gissa vad jag glömt att avslöja - Uppdatering

Ånej, inga fler ungar än på ett tag. Jacklin är på tok för liten för syskonkonkurrens.
Och visserligen har tösabit'n en lite vitare knöl i nedre käken, men någon tand har det inte kommit upp heller.

I tre veckors tid har vi försökt få Jacklin att vänja sig av med att äta på natten. Det har inte gått så bra, det har snarare blivit värre. Hon har somnat bra och sovit fram till 01 eller 03 någongång men då har hon totalvägrat att läggas ner i sin säng igen trots att hon verkat ha somnat om i famnen. I flera timmar har vi fått sitta med henne, eller helt sonika sjasa ut pappan att sova på soffan medans jag försökt få lillan att somna bredvid mig i våran säng. Mycket slit med andra ord, ända fram till 04 då vi dragit gränsen för när frukostmålet kan intas, då har hon slukat flaskan och sedan somnat om utan problem.

Kan inte låta bli att undra om hon faktiskt ÄR hungrig på natten. Hon är ju fortfarande rätt liten så varför inte ge henne lite att äta om det får henne att somna om riktigt?
Vi försöker så här ett tag nu, tar det lite lugnt och låter Jacklin få mogna in i det här med sömn och mat i sin takt. Det sägs ju att det är bäst att låta barnen själv bestämma när de ska sluta med nattmål.

Gissa vad jag glömt att avslöja

Jag har förresten glömt att avslöja en grej.

Gissa vad det är för nåt:

1. Jag är gravid igen
2. Jacklin har fått sin första tand
3. Vi har återgått till att ge Jacklin ersättning på natten

Bära barn i sjal - Trikåsjal och ringsjal

Jag har väl nämnt det tidigare kanske, men när Jacklin var relativt nyfödd bar jag henne mycket i sjal. En trikåsjal var det, cirka 5 meter långt tyg som knöts runt kroppen så att hon satt mage mot mage mot mig och kunde luta huvudet mot mitt bröst.
Nu i efterhand undrar jag om hon egentligen tyckte om att sitta i den där sjalen eftersom det var under ganska högljudda protester som hon somnade. Men när hon väl somnade så sov hon i flera timmar i sträck, och jag hade båda händerna fria och kunde göra rätt mycket här hemma. En stor frihet var det.Nu är Jacklin lite för stor för trikåsjalen, tyget är väldigt töjbart så är barnet lite tyngre så blir det svajigt efter en stund. Dessutom är hon mer intresserad av att sitta framåtvänd så hon kan se vad som händer.

Häromdagen köpte jag en ringsjal i stumt tyg så jag kan bära henne på höften som jag brukar, men med mycket mera stöd. Då orkar jag bära henne lite längre stunder än 5 minuter åt gången. Skönt också att kunna ta sjalen om vi bara ska iväg i något snabbt ärende så jag slipper allt örs med vagnen. Toppen tycker både hon och jag! Ursäkta att bilden är så suddig, ungen är aktiv och sprattlar hela tiden. Sjalen funkar dock som en tredje arm och ser till att hon inte halkar ner eller ramlar framåt. Precis vad jag behöver!

På upptäcktsfärd

Jacklin kryper bara mer och mer. Idag vågade hon sig på att krypa från vardagsrummet till hallen och kika in i köket där jag stod och förberedde middagen.

Det är verkligen hög tid att barnsäkra här hemma nu även om det förhoppningsvis dröjer tills hon kan öppna skåp och lådor och "sortera" bland kastruller och grejer. Bl.a. måste tv-bänken bytas ut eller få något slags skydd, alla apparater med knappar och lysande lampor sätter verkligen Jacklin i galopp och det är en evig kamp att hålla henne därifrån.

Igår rullade jag ihop alla mattor här hemma och stoppade undan dem. Det blir mycket lättare att hålla golven fräscha utan mattor, speciellt som jag känner det som ett måste att dammsuga golven varje dag. Smulor, hårstrån (mina), blomblad, grus och annat skit man drar in utifrån ligger annars bara där och väntar på att bli uppätet av nyfiket flickebarn.

Hon tycker jättemycket om att krypa under vardagsrumsbordet och sitta där och spana på oss i smyg. Killa oss på tårna, dvs. daska till våra fötter med dreggelklibbiga bäbishänder. Hon är i en för härlig ålder nu alltså!


Våran lilla tjej - 6 månader idag!


Om att ropa hej och grötsmoothies

Okej, det är dumt att ropa hej för tidigt, men ibland känns ju allt så himla hopplöst. Jacklins taskiga humör under gårdagen har hittills lyst med sin frånvaro och hon har ätit bra. Fast vad tusan, nu pratar jag ju högt om sånt som går bra igen så då blir det väl kaosartat framåt kvällskvisten bara för det, men äh. Språng eller inte, Jacklin lider nog av mycket kraftiga humörsvängningar. Lik sin mor.

Hon vaknade vid 23 inatt och fick 125 ml ersättning. Hon totalvägrade nämligen att äta av den nya kvällsgröten som jag hade köpt, kanske mest för att det var taskig timing av mig att introducera något nytt när det bästa hon vet är den mjölkfria risgröten. Hon var redan ganska upprörd och irriterad så när hennes vanliga kvällrutin helt plötsligt hade ändrats blev det bara värre.

När vi gick och lade oss var ändå allt okej med fröken, hon sov som en stock även om hon pratade en del i sömnen. Klockan 4 när jag vaknade av att hon stod på alla fyra i sängen och gnällde efter att få bli upplockad såg jag att hon hade kräkts. Jättemycket. Konstigt. Hon måste ha gjort det när vi somnat.
Hennes mage verkar inte klara av att äta ersättning sådär sent på kvällen, sist hon gjorde det kräktes hon ju också. Upp och duscha henne och sedan fick hon ligga och sova på min arm i sängen efter att hon fått morgonmålets ersättning i vanlig ordning. Inget kräk då.

Gröten som jag hade köpt var från Nestlé, päron och banangröt. Tanken var att vi skulle introducera mjölk i hennes kost ytterligare. Hon äter ju ersättningen som baseras på mjölk och yoghurt får hon som mellanmål ibland utan att hon verkar få några bieffekter som prickar osv.

Jag får väl ta den där gröten och göra smoothies till mig själv så jag slipper kasta grötpaket nummer tre. Mjölk, naturell yoghurt, grötpulver (kan vara som ett komplement till proteinpulver?) och frysta bär, det låter väl smaskens? Grötsmoothies. Synd att vi inte har nån mixer.


Och så tar vi det igen...

Jahopp, nästa utvecklingssprång har slagit klorna i våran lilla tjej. Hela dagen idag har hon varit tokgnällig och varit dålig på att äta. Sovit lite mer än vanligt har hon gjort också, men gallskrikit så att hon väckt sig själv.
Nä, ingen feber, inga tänder och magen funkar klockers.
Pappan håller på som bäst att försöka natta henne. Gråtattacker av det värre slaget kommer och går med jämna mellanrum, men det verkar som att det har lugnat ner sig lite i alla fall.
Usch, hur länge ska det hålla på denna gång?

Nyfiken i en strut

Jag och Jackie har varit ute på promenader idag. Totalt har vi gått cirka en mil, kanske mer ändå. Jackie är inget "vagnbarn" som bara äääälskar att åka vagn och sover hela tiden. Hon somnar om hon råkar vara trött, annars ligger hon mest och gör sit-ups eller snurrar runt och ställer sig på alla fyra.
Bäbisar ligger och sover och myser i den bäddade liggkorgen och barn sitter i sittdelen och tittar nyfiket på allt som händer och sker. Eventuellt somnar till en snabbis. Eller?

De här två bilderna tog jag idag under promenaderna
Hon kan nog inte vara tydligare med att visa att hon är färdig med liggdelen nu och är redo för sittdelen. Hon är ju så otroligt nyfiken och ska titta på allt, helst ska man fälla ner sufletten också så hon ser rakt fram.

Är hon färdig med att vara bäbis nu och ska räknas som ett barn? 

Vart tar tiden vägen?

Tröttma

Varför är det alltid så att när man börjar prata högt om något som går bra, som exempelvis Jacklins sömn, så kommer sömnproblemen som på beställning?

Läser lite på föräldraforum på nätet att många barn är så här runt 6 månaders ålder. Bökiga på natten, har svårt att komma till ro, gråter/gnäller. Många tror också att det kan kopplas ihop med separationsfasen barnen går igenom. Inte konstigt då att Jacklin skriker och gråter ännu mer när pappan skall försöka få henne att somna om, om hon plötsligt tror att mamma inte finns mer trots att jag bara ligger några decimeter bort. 

Även om det är otroligt jobbigt för oss så är det förmodligen jobbigast för lilla Jacklin. Usch.

Jacklins första blåmärke

Som Jacklin far runt är jag förvånad att det inte hänt tidigare.
Hon låg på mage i pappans knä, tog spjärn med benen och sköt ifrån sig så hon tjongade skallen i vardagsrumsbordet.
Kindbenet under ena ögat fick ta den värsta smällen, och ett ytte pyttelitet blåmärke dök upp.
Jacklins första blåmärke.


Dagens bäbisbild

Nyvaken, nybytt och nyäten. Då kan man se såhär nöjd ut:


Nattamat

Hur det går med att få Jacklin att sluta äta på natten? Jotack, det går bra tror jag. Sedan cirka en vecka tillbaka har hon vaknat någon gång mellan 01 och 03, då har hon nöjt sig med att vaggas i famnen en stund med snuttefilten alldeles nära och nappen i mun. Nästa gång hon vaknat, vilket har varit mellan 04 och 06, så har hon fått en liten flaska ersättning, 125 ml, som hon nöjt mumsat i sig och somnat gott på. 

Jacklin är förresten på sitt allra bästa solskenshumör nu också, ler åt allt och alla. Säger "Uöööhh!" och kryper genom att lyfta armarna en i taget som snabbt följs av knubbiga buffande knän. 

Behöver jag säga att det mesta känns bra nu?

Bilder från Järvsö/Ljusdalsvistelsen

Nu när jag sitter och går igenom alla bilder från den sista semesterperioden så ser jag att det är MASSOR av saker som jag inte tagit med i listan i det tidigare inlägget.
Jag slänger upp lite bilder från Järvsö/Ljusdalsvistelsen helt enkelt. Det är ju mycket roligare än en jäkla lista, eller hur?

Hänger på kioskbalkongen i Ljusdal


På Hembygdsgården i Ljusdal, lite trulig och söt


Ibland blir det lite kladdigt...


...så varför inte låta Jackie äta och kladda själv för första gången?


...och ge henne en morot att gnaga på också när vi ändå håller på!


Jackie på sitt värsta humör någonsin
Sedan blev hon glad igen
Besökte Buspalatset i Hudik med moster Susanne och kusin Joel. Hade jätteskoj!


Flyttade hem till mormor sista veckan. I Järvsö var det så kallt att leopardkappan åkte på inför promenaden


Morfar kom och hälsade på och hjälpte Jackie rida in den vilda och bångstyriga hästen Pålle


Moster Katarina kom också och bodde hos mormor. Jackie kunde såklart inte hålla sig från att gå in och skaka liv i sömntutan klockan 07


På Nicklas och Sofias bröllop i Järvsö kyrka. Guldklänningen helt nerdregglad fram. Pruttljuden hon gjorde underhöll i alla fall de närmaste bänkraderna


Med mostrarna på bröllopsfest i Lörstrands bygdegård. Hon höll sig vaken till 21.30! Festprisse!


Något sliten dagen efter festen. Myser med moster innan det är dags att åka tåg till Stockholm


Trycker upp sig med händerna...


...och sätter sig upp helt själv för första gångenSlut på semestern

Efter 2,5 vecka uppe i Järvsö/Ljusdal är vi nu hemma igen. Mycket hanns med under den sista semesterperioden:

- Jag slutade amma helt. 
- Jag hade min första barnfria dag, kväll och natt då jag även passade på att supa till. Det var ju ändå möhippa!
- Jacklin gick från att ha sitt värsta humör någonsin till det bästa någonsin. Från åskmoln till solstråle.
- Vi gick på bröllop och jag fick äran att göra både brudens och tärnans frisyrer.
- Jacklin började krypa och trycka upp sig så hon sitter själv. Hon kryper inte så fort ännu, tack och lov, och hon dråsar lätt omkull när hon sitter själv.

Första natten hemma gick bra, även om den började tokigt. Jag tror att övertröttheten var det som pajade nattningen, Jacklin somnade inte förrän kl. 21, men så sov hon till 05.46! Jag har sovit som en gris.

Idag måste jag försöka fixa en bild på mig som jag kan skicka in till intervjun som kommer att publiceras i tidningen Frisör. Kul! Innebär ju också att jag måste börja dra igång frisörbloggen på allvar snart.RSS 2.0