Språng

Tänk att man kan överleva trots så få sovtimmar som 2 per natt. Jag har slutat amma nu, det har inneburit att Jacklin har haft svårt att somna om ordentligt på natten. Känns ju ibland som att jag valde fel tidpunkt att sluta amma, men det föll sig liksom naturligt. Jacklin ammade inte alls på dagen och bara någon gång sådär på natten och ett frukostmål. Jag totalsinade direkt.
Vi har försökt ge henne lite välling på natten när hon vaknat och inte somnar om förrän hon fått nåt i magen. Klunk, klunk, blävadfanvardetdärförtunngrötjagvillhatutteochdetnu. Typ.

Vi tragglar med att få i henne vätska på dagen, få i henne mat och nåt litet mellanmål här och var. Däremellan ska hon sova och bytas på. Den tid som "blir över" vill hon leka, intensivt! Trots att vi slår knut på oss själva så tittar hon lite missnöjt på oss, trutar med underläppen som är hennes nya surmin och till slut skriker hon av uttråkning och ilska.

Läser på olika sidor på nätet att hon förmodligen är inne i ett sådant där utvecklingssprång och att det kan vara anledningen till hennes lynniga humör, ändrade aptit och sömnproblem.

Inatt provade vi nan ersättning. Ja, den som baseras på mjölk. Inga prickar, och hon åt som en häst. Sov gott gjorde hon också. Toppen att något verkar gå bra, eller så kan det kanske vara så att hon är på väg att komma över språnget nu.

Dinosaurien fångad på film!

Förresten, den som trodde att jag överdrev en smula när jag beskrev ljudet av banarbetet som om det vore en tyrannosaurus rex i dödsplågor kan ju titta på det här klippet som är filmat natten till idag och göra sin egen bedömning.


22 till 06

Inatt sov Jacklin hela natten för första gången på jättelänge! Hon gick visserligen och lade sig vid 20-tiden, vaknade två gånger, första gången vid 21 och andra gången vid 22 och fick då amma lite, men sedan sov hon ända till 06. Men tro för allt i världen inte att jag sovit mer för det, ty banarbetet körde på som vanligt vid 01 och inte förrän vid 03 somnade jag.
Vaknade flera gånger och var förvånad över att Jacklin inte vaknat något och kunde knappt ligga på sidan pga oammade bröst. Smärta! Hoppades nästan att hon skulle vakna och äta lite för att lätta på den spända känslan, men det dröjde ända till 06 som sagt. 
Idag har jag inte ammat henne alls faktiskt, hon har druckit duktigt med vatten ur pipmugg och fyllt den ena pinkblöjan efter den andra ändå. Från och med nu kommer jag bara amma henne på natten, om hon vaknar och vill äta vill säga...

Jackie är glad i alla fall

Inatt var nog den värsta natten hittills, men det hade ingenting med Jacklin att göra. Vid 01 väcktes vi tvärt av ett ljud som lät som att man lämnat en tyrannosaurus rex att självdö på spåret. Banarbetet. Alltså, ALLA i området måste nog ha öppna fönster och balkongdörrar så det förbaskade ljudet väckte nog alla också. Fick stänga balkongdörren helt och nöja oss med den knappt märkbara lilla strimma luft som sipprade in genom sovrumsfönstret. Jacklin somnade med pappans hjälp om vid 02 (Tack Gud!). Arbetet höll på till 03-04 någongång.
07 kom det en grävare körandes lite oförsiktigt utanför sovrumsfönstret. Mejade ner någonting och snubblade omkull. Så lät det i alla fall. Då var det dags att stänga sovrumsfönstret också. Noll luftgenomströmning, men vad spelade det för roll? Det har varit runt 30 grader inne i lägenheten hela natten i alla fall.

Hade det inte varit för oljuden som för övrig kommer att hålla på hela sommaren och hösten, suck!, så sover Jacklin ändå rätt så bra måste jag säga. Jag är imponerad. Fast jag hade ju gärna sluppit kliva upp och amma och vagga henne varannan var tredje timme som det blir nu.

Dagtid verkar det inte som att Jacklin är speciellt påverkad av värmen. Eftersom hon hatar att bli påklädd så njuter hon nu av att få spendera dagarna i bara blöja.


Bröllopsutstyrsel

När Jacklin var alldeles kolikig beställde jag hem fina sommarkläder till henne för att på något sätt komma ur skrikdimman lite. Det var på ren impuls som jag klickade hem en guldklänning med tyll över kjoldelen. Den var på rea och jag tyckte den var superfin! Jag förstod ju att den var för fin för att användas till vardags, men tanken var att hon skulle kunna ha den i midsommar i alla fall. Tji fick jag, klänningen var fortfarande lite för stor, så nu har den hängt oanvänd på sin galge sedan vi fick hem den.
Men nu är vi bjudna på bröllop den sista juli, och då kommer klänningen att passa perfekt, både storleksmässigt och stilmässigt. Äntligen kommer den att komma till användning!

Guldklänning är ju ganska svårmatchat och jag hade en vision om att hitta vita skor med gulddetaljer på som hon kunde ha till. I en skobutik hemma i Ljusdal hittade jag just sådana skor. Svindyra såklart och för stora. Nog för att vår tös har stora fötter men storlek 19 är på tok för stort. Hittade till slut ett par andra skor på H&M, i storlek 16/17, lite rosaskimrande och mycket billigare.
Jacklins kalufs pryder vi med ett spänne i en färg om ligger lite mittemellan rosa och guld - persikorosa. Jag sätter det andra spännet i mitt hår så matchar vi varandra. Det blir nog jättefint ihop med den puderrosa klänningen jag ska ha också.

Jacklins bröllopsoutfit


Mammans bröllopsoutfit (kommer att använda det svarta bältet istället för knytskärpet)Värmen fixar sömnproblemet?

Okej, klockan är nu i runda slängar fyra på eftermiddagen. Man tror ju att det ska vara som allra varmast runt 12-13-tiden, pyttsan. Det är ännu varmare nu än det var tidigare idag. Termometern säger att det är 29,7 grader inne just nu. Ute är det nästan 34 grader i skuggan. Tjoho vad vi flyter bort! Jacklin däremot har plötsligt börjat sova så som det förväntas att barn i hennes ålder ska sova på dagtid, en timme en och halv på förmiddagen och nu har hon passerat en timme på eftermiddagsluren. I vanliga fall, eller hur jag ska säga, brukar hon stycka upp tupplurarna till ett helt gäng på en si sådär 20-30 minuters.

Hur ska vi tolka detta? Att värmen fixar sömnproblemet? Har hon blivit "stor tjej" på riktigt, eller däckar hon helt enkelt av värmen?Det ska nämnas att sovrummet är det svalaste rummet i lägenheten, där är det inga 29 grader, kanske "bara" 25. Och så länge Jacklin är nöjd så är vi nöjd.

Bestämde sig för att gå in istället

Titta här vad Jacklin lärde sig idag, hon lärde sig gå!
Fast egentligen lessnade hon väl på balkonghänget och bestämde sig för att gå in istället.


Jag var inte ensam

När Jacklin var ett par veckor eller sju så skrek hon väldigt mycket. Hon skrek så ådern i pannan pulserade, jag skrek inombords och kände mig ensammast i världen. Kolik konstaterade jag och kopplade genast ihop det med magbekymmer. Jag slutade dricka kaffe, slutade äta mjölkprodukter, ja...slutade äta allt som inte var havregrynsgröt i princip. Ordet kolik betyder inte magont, det betyder skrik, men just då gjorde det ingen skillnad för jag hann inte äta mer för det. Kånkade bäbis, ammade och grät för att Jacklin ville kånkas, ammas och gråta.
Den tröttheten och maktlösheten jag kände då var så mäktig att jag kände att jag inte ville ha fler barn.
Nu när den perioden är borta och förbi tycker jag att syskon till Jacklin inte känns lika främmande längre. Märkligt, men det är ju faktiskt värt det. 

Vänner till mig och mammabloggar jag läser beskriver att de just nu upplever samma sak som jag gjorde då. Deras bäbisar är ett par veckor eller sju och skriker så ådrorna i pannorna pulserar.

Det här händer visst hela tiden.

Jag var inte ensam.

Charmig enrummare med visst renoveringsbehovAtt vänta och föda barn förändrar kroppen, det är inget mer med det. Det är bara upp till en själv att se positivt eller negativt på saken. Självklart så är väl hängpattar och sladdermage inget man jublar över att se i spegeln om man skulle råka gå förbi en sådan i icke påklätt tillstånd, men hur farligt är det egenligen?

Hängpattar betyder förmodligen att man har haft världens show med dem ett tag. Med show menar jag det otroligt fascinerande i att storleken på dem kan variera väldigt om ungen bestämt sig för att amma eller inte eller helt enkelt fått för sig att ha en favorittutte. En oammad tutte kan ibland också ge en liten inblick i hur det skulle kännas att ha silikoninlägg. Hur häftigt som helst!

Sladdermage. Hmmm. Jag brukar kalla min för calzonen. Den är inte speciellt sladdrig, mer degig, och Jacklins gosiga fötter sjunker ner en bra bit om hon står på den. Hon kommer att totaldissa sandlådan när hon blir större tror jag, varm deg mellan tårna verkar ju mycket mysigare än varm sand mellan tårna. En del magar blir skrynkliga, en del precis som vanligt, och de allra flesta magar får en och annan bristning. De bristningar jag fick under graviditeten hade jag mer eller mindre räknat med. Det konstiga var att jag fick bristningar även EFTER förlossningen, de var större och tydligare än de andra som jag redan hade. Jag säger att det är Jacklin som kladdat lite och lämnat ett meddelande i stil med: "Tack för att jag fick bo här, adjöken."

Om objektbeskrivningen för en mammakropp skulle formuleras som för ett boende, skulle det kunna stå "Charmig enrummare med visst renoveringsbehov."
Det är tur att det finns karlar som inte bryr sig så mycket om hur fasaden ser ut.
Jag har en.

Vår älskade lilla Jacklin - 5 månader idag!

Det första Jacklin gjorde när hon lades upp på min mage var att sluta sin pyttelilla hand runt sin pappas finger och titta honom i ögonen. Idag är det 5 månader sedan. Då tyckte vi att tiden stod stilla och vi kunde knappt fatta att vi blivit föräldrar. Plötsligt var vi tre, och vi hade inte bara den här ljuvliga lilla varelsen att lära känna, vi skulle även lära känna varandra som mamma och pappa. 

Hon har från första stund visat att hon och hennes pappa har ett mycket speciellt band, och det bandet växer sig starkare för varje dag.


Ett viktigt beslut

Eftersom jag är en ganska nojjig mamma, och det är viktigt att hon får i sig mer vätska på dagtid än hon lyckas få i sig via flaska, så tänker jag fortsätta erbjuda henne amning som mellanmål och nattamma tills vi fått henne att dricka ur flaska ordentligt.

Vaccination och kurvor

Vi har varit på BVC idag jag och Jacklin. Dags för vaccination nummer två, och jag var minst lika nervös inför den här omgången som den första. Det gick bra trots allt. Spruta 1 gjorde lite ont, spruta 2 gjorde ondare. Det kom några tårar, men mammas kramar och pussar tröstade bra. 

Jacklin vägdes och mättes också. Förväntansfullt tittade jag på siffrorna på vågen och kunde inte låta bli att dra lite på smilbanden när den stannade på 7.300 gram! Märks att maten ger resultat för nu skjuter viktkurvan uppåt över mittenstrecket. Sist hon vägdes var den 1 juni och då stannade vågen på 6.105 gram.
De andra kurvorna följer hon exemplariskt. Hon är nu 66,3 cm lång och mäter 42,1 cm runt huvudet. 

Gårdagen såg ut enligt följande:

06 - Amning.
10 - 1 portion gröt, lite vatten.
11 - Pyttesnutt amning, knappt mätbart
13 - Mat ur burk, ca 1 dl? Fruktpuré + lite vatten
16 - Samma som lunchen
18 - Pyttesnutt amning, pinsamt lite
19 - 1 portion gröt, lite vatten

Nattamat:
00 - Amning, 2 tuttar
02 - Amning, 1 tutte
06 - Amning, 1 tutte

BVC-sköterskan tycker att tösen får i sig tillräckligt med mat på dagen trots att hon knappt vill ammas. Näringsmässigt behöver hon det inte och nattamningen skulle vi helst försöka sluta med också så att hon inte kopplar ihop uppvaknande med mat och på så sätt sover bättre. Däremot vore det bra om hon fick i sig lite mer vätska på dagen, så det är hårdträning på att dricka ur flaska nu, både vatten och ev. välling.

Det är fritt fram att sluta amma helt nu då alltså. Jösses.

Ta tjuren vid hornen eller dra nåt gammalt över sig

En sista intensiv vecka innan det är två veckors semester igen. Många måsten och blä står på schemat, bla. tvättstuga, hämtning av tavla hos surkluten på Gallerix, hämtning av lagad liggkorg på Babyland, hitta kläder som jag kan ha på bröllopet vi är bjudna till nu den sista juli, vaccinera Jacklin. Vaccinationen är nog det som är jobbigast av allt.

Men det är väl bara att ta tjuren vid hornen och hoppas på att det inte dyker upp mer måsten och blä på vägen. Eller så gör man som Jacklin, drar nåt gammalt över sig.


Värmen

Det värsta med den här värmeböljan är att Jacklin äter mindre. Hon vill i princip inte ammas alls på dagtid, bara småsnutta. Gallskriker när jag erbjuder. Middagen idag ratade hon helt, likaså mitt ytterligare försök att få i henne lite välling. Gröten på morgonen äter hon visserligen, men sedan är det trögt. Hon får i sig småslattar med vatten ur nappflaska i alla fall, annars skulle hon nog bajsa småsten.

Tack för att du valde mig till din mamma.När du lades upp på min mage och jag och din pappa fick se ditt ansikte var det som att vi redan visste hur du skulle se ut. Vi kände igen dig. Vi hade varit ifrån varandra en tid och nu hade vi äntligen återförenats. Det var en otroligt märklig känsla, men ändå så självklar.
Den himlastormande kärleken kom inte och slog undan mina fötter, det gjorde mig ledsen. Några veckor gick innan jag insåg att du haft mitt hjärta hela tiden. Jag älskade dig redan innan du fanns.

Det är en tuff uppgift att vara mamma, men inte för en sekund vill jag ha mitt gamla liv tillbaka. Du för in det slags kaos jag behöver för att känna att jag verkligen älskar att leva.
När du ligger i min famn med halvslutna ögon och din hand vandrar mjukt över mitt ansikte och min bröstkorg vill jag att tiden stannar. Det är då jag känner att jag är precis där jag vill vara.
Tack för att du valde mig till din mamma.

Bada balja på balkongen!
Sommarens varmaste dag!?

På termometern står det att det just nu är 26,8 grader varmt inne. Utomhus är det tydligen 33,0 grader! Phu! Jacklin ligger i badbaljan ute på balkongen och plaskar som bara den. Nu ropar pappan på mig att jag ska komma ut och busa med henne.

Ajaj Kapten.

Jacklin kryper

Jösses vad Jacklin kämpar och tränar på att krypa! Det går inte att låta henne ligga själv på sängen en liten stund längre eftersom hon snabbt som attan slänger sig över på mage och börjar kravla.
Det märkte jag häromdagen då jag kom in i rummet och precis hann fånga upp henne innan hon drullade över sängkanten. Phew!En känsla av att någon tittar på oss när vi sover

Om en känsla av att någon tittar på oss när vi sover skulle dyka upp, så vet jag varför. 

Jacklin har blivit så duktig på att trycka upp sig med armarna att hon nu kan sticka upp sitt lurviga huvud över spjälskyddskanten och kika på oss när vi ligger och sover.

Bubbelbabbel

Jacklin har börjat "prata" mycket den senaste tiden. Hon sticker ut tungan och pruttar fram ett DRRR så saliven bubblar. Hon ser väldigt glad ut när hon gör det så hon måste tycka att hon klarat av något mycket speciellt. Och det är klart att det är! Svarar vi tillbaka med likadant pruttljud så får vi genast respons. Vi kommunicerar!

Hon har även börjat kramas. Riktigt hårt slår hon armarna runt min hals, luvar tag med sina fingrar i mitt hår och hånglar med min haka. Hahaha! 

Häromdagen bestämde jag mig för att köpa hem några barnmatsburkar. Vi har ju ingen anständig mixer så jag kan laga maten själv och potatisen och moroten som jag tidigare serverat har tagit slut. Provade med en liten liten smakportion med rotfrukter och kalvkött. Inte speciellt populärt, mest troligt pga att hon var trött just då. Klantigt av mig att missa något sådant. Gången därpå gick det bättre, och igår fick hon en ganska lagom portion till middag. Hon mumsade och åt, sa "Nam" flera gånger, fick päronpuré till efterrätt och sedan lite vatten i nappflaska. Hon får fortfarande inte i sig speciellt mycket vatten, hon leker mest och råkar svälja en och annan klunk för att det droppar ur flaskan. När hon var mindre fick hon vid några tillfällen lite ersättning ur flaska, då kopplade hon direkt att det fanns mat i den. Nu verkar hon ha glömt bort det.

Appropå flaskmatning. Pappan smakade lite på Nutramigenen och tyckte inte alls att det smakade illa. Tvärtom trodde han att Jacklin skulle gilla det, och han som är så insatt i kroppens byggstenar och proteiner och jaddajadda ansåg att det vore jättebra för Jacklin om hon fick i sig av ersättningen eftersom den innehåller så finfördelat protein och andra nyttiga ingredienser. Speciellt som vi nu fått det utskrivet på recept och har 6 burkar á 400 g hemma. Ytterligare 6 burkar finns att hämta ut på receptet.
Det är bara för henne att vänja sig vid smaken och lära sig att äta ur flaska. Att hon inte äter välling eller ersättning kan mycket väl bero på att hon inte vet hur man gör!

Jag kör på och ger henne vatten på flaska jag så får pappan ge henne av ersättningen.

Märkliga saker händer

Visst är det märkligt? De gräver och river upp asfalten precis utanför sovrumsfönstret med stora högljudda maskiner och andra sattyg, men Jacklin sover som en stock. Och på natten är hon så himla ljudkänslig och blir störd bara man råkar vrida huvudet en aning på en prasslig kudde.

RSS 2.0