Hemlagad barnmat

Läser man innehållsförteckningarna på barnmatsburkarna man köper i butik så innehåller de flesta skummjölk eller grädde. Nu vill ju vi försöka utesluta mjölk helt och hållet ur Jacklins kost. Vi har ingen aning om hur pass allergisk hon egentligen är, men att hon får prickar och rodnader i ansiktet och ibland även på halsen och i nacken av mat med mjölk i vet vi med säkerhet.
Imorgon ska jag ringa och boka uppföljning på allergiutredningen på uppmaning av BVC-sköterskan, det är viktigt tycker hon, men jag antar att vi kommer att få samma svar som förra gången; undvik mjölk ett tag och prova igen längre fram för att se hur hon reagerar. Och så får vi ytterligare recept utskrivet på Nutramigen som vi kan använda i matlagningen för att Jacklin ska få i sig tillräckligt med kalcium.

På grund av att det då kommer finnas så få alternativ att köpa av burkmaten så har vi nu bestämt att vi ska prova göra egen barnmat. Då vet vi vad hon får i sig, dessutom ska det vara hemskt mycket billigare att laga själv och det är ju bara ett stort plus. I stort sett blir det antagligen att vi gör samma mat till henne som till oss själva, men utan salt och mjölkprodukter. Det finns ju till exempel havremjölk och havregrädde att använda istället om man vill ha den där lite redda maten. Att krydda och salta maten efter att man tagit undan den del som ska vara till henne är ju inte heller så svårt.

Vi körde igång idag med lunchen. Den första hemlagade barnmaten blev kyckling och grönsaksgryta med ris. Kyckling, tomat, gul paprika, gul lök, riven morot och champinjoner frästes i rapsolja. Lite vitpeppar och finhackad persilja. Pudra mjöl och så en skvätt vatten för att få en såsig konsistens. Blandade i kokt ris. Mixade sedan till lagom små bitar. Konsistensen blev mycket torrare än burkmaten så Jacklin spottade ur en del och det gick trögt att äta.

Burkmaten innehåller mest vatten och så har man tillsatt risstärkelse för att få en mer geleaktig konsistens. När det var dags för middag provade jag därför att späda ut maten med vatten och reda med majsstärkelse. Blev kanon! Så av det lilla som jag gjorde idag blev det hela 6 portioner mat!

Betyg på den hemlagade barnmaten:




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0