1,5 vecka utan pappa

Jag och Jackie far hem till Hälsingland idag och blir borta 1,5 vecka. Jackie kommer att sakna sin pappa jättemycket, men han kommer nog att sakna henne mer.


Förkyld. Och?

Jackies näsa rinner. Inatt låg hon och snörvlade och hade sig så att hon måste få komma upp, få lite avsvällande näsdroppar och vaggas i min famn för att kunna sova vidare.
Även om hon tycker det är fasansfullt elakt av mig att torka bort snoret under hennes näsa så verkar inte förkylningen bekomma henne nämnvärt på dagtid. Hon leker på i samma vilda fart som vanligt.

Håller nu både tummar och tår att det inte blir värre än lite rinn så att vi slipper stänga in oss hemma hos Jackies mormor. Jo, alltså vi åker hem till Hälsingland imorron och planerar vara där i 1,5 vecka lite drygt. Moster Susanne har varit krasslig i 3,5 vecka och nu äntligen blivit frisk. Vore ju tokigt om hon blev sjuk igen bara för att vi kommer upp. Och alla andra för den delen. Håller tummarna så de blir blå, för jag längtar hem!!


Just nu

Jacklin är bestämd av sig. Det har BVC-sköterskan sagt ända sedan första gången hon träffade henne. Bestämd och kräsen, för någon havregrynsgröt ska inte hon äta, hon vill ha dyrgröten. Och att sitta ner i matstolen i lugn och ro och äta kommer inte på fråga. Inte här hemma i alla fall. Ute bland folk, som på öppna förskolan till exempel, finns det så mycket intressant att titta på att hon gapar och äter av ren reflex, glömmer av att krångla. Hemma får man låta henne titta ut genom köksfönstret på folket och trafiken som rör sig där utanför, eller låta henne krypa runt och klättra samtidigt som man jagar hennes mun med skeden. Hon är så nyfiken våran lilla dam.

Förkyld är hon också, igen, eller så har hon inte tillfrisknat riktigt från förra gången. Det är nog det som gjort att hon inte kunnat sova så bra de senaste nätterna. En gång i halvtimmen har jag fått kliva upp och stoppa in nappen och stryka henne över ryggen. Vid 05 har både hon och jag lessnat och hon har fått komma över till våran säng. Inatt fick hon komma över redan vid 01.30 eftersom hon inte kunde komma till ro i sin säng. Detta betydde att pappan fick lägga sig på soffan.

Jag måste säga att det är otroligt irriterande att man aldrig får sova ut! Jag blir irriterad på Jacklin, på mig själv, på pappan. Tyvärr är det ju så att om klockan hunnit bli vargatimme och man fortfarande inte fått sova mer än kanske en timme totalt så tänker man inte rationellt. Ett och annat svärord kan ploppa fram, och fy så onödigt det känns när klockan blivit dag och man har tjuvstartat kroppen och knoppen med en balja kaffe och man är pigg igen. För hur kan man vara irriterad över att få ha en så varm och go bäbis sovandes bredvid en? Att jag inte kan sova för att hon snurrar runt, slår ut med både armar och ben så de smäller mot min arm/mitt ansikte/min mage/mina ben och skriker till i sömnen då och då är ju inte hennes problem.

Några saker med Jacklin som gör mig glad:

När hon spricker upp i det härligaste leende när jag säger "PIP PIP!" eller "Tittut!".
När hon liksom sjunger med när jag sjunger imse vimse spindel, hennes favoritvisa.
När hon skrattar.
När hon tittar på mig med sina blå ögon och de utstrålar en så obeskrivlig kärlek att jag liksom dör en smula.

Vanlig havregrynsgröt


Jacklin är ju som bekant lite överkänslig mot mjölk. De flesta barngrötarna som finns att köpa i butik innehåller skummjölkpulver och det är de som Jacklin reagerar på mest. Ersättning baserad på mjölk har inte varit lika farligt, inte yoghurt heller. Det är väl konstigt?
På grund av denna överkänslighet har vi köpt mjölkfri gröt från Semper till henne. Den är svindyr. På Coop här runt hörnet kostar en sådan förpackning 59 kr! Hon äter gröt till frukost och kvällsmål så en förpackning räcker i kanske 2-3 dagar.

Vanlig havregrynsgröt innehåller ju inte mjölk och är bra mycket billigare än specialgröten så vi provade att ge henne en portion av det nu ikväll. Mixade havregrynen först så att i alla fall konsistensen skulle bli bra. Jacklin är nämligen lite småkräsen av sig, så risken att hon skulle vägra äta var stor.
Hon åt upp hela portionen och gapade till och med efter mer. Bättre betyg än så går nog inte att få.

Kuriosa:
Havregryn innehåller inte tillräckligt av det viktiga järnet. Järn tillsätter man lätt genom att antingen bryta i hårt paltbröd och koka med gröten, eller helt enkelt tillsätta fruktpuré som innehåller järn. Fruktpuré brukar vi lägga på gröten som sylt i vanliga fall också, så det är ju bara att köra på.

Pappan provar bärsjalen

Igår provade pappan bärsjalen. Han tyckte det var rätt så bekvämt faktiskt, och Jackie som blev gladare än gladast över att bli omkringburen av pappa kunde inte vara tydligare med att hon verkligen är ett sjalbarn.




Rumpnisse

Har jag sagt att jag älskar att handla på postorder? Nuförtiden blir det att jag beställer mest barnkläder och igår hämtade jag ut ett paket från Ellos. Den här gången blev det en täckoverall, 4 bodys (en polisuniform och en brandmansuniform, lite häftigt eftersom Jacklins morbror är brandman), strumpbyxor, ett set om byxa och hoodie (fel storlek!! rätt storlek på påsen, 80, fel på plaggen, 116. fan då), mössa, vantar och halsduk. Mössan var lite stor den med, men den var himla mysig ändå.

Rumpnisse




Den JÄTTELÅNGA promenaden - En berättelse

I vanliga fall brukar Jacklin få sin frukost vid 08 och sova en liten stund vid 09. Promenader brukar då inte bli av förrän efter hon har sovit den där lilla stunden, eller snarare efter lunchen som är vid 11. I morse gjorde vi lite annorlunda. Frukosten fick hon vid samma tid som vanligt, men jag lyckades hålla henne vaken fram tills strax före 10 då jag hade bestämt att vi skulle ta en långpromenad. Tanken var att Jacklin skulle sova en längre stund i vagnen så att dagstupplurarna så småningom kan förläggas till två tillfällen istället för tre som det är nu. Någon gång ska det ju ändras i rutinerna.

På med varma kläder. Extra tröja och mössa även på mig. Och så bar det av.

Trodde ju förstås att hon skulle somna direkt. Det gjorde hon inte.



Mammans status: Blek och lite småfrusen. Pigg.



I väntan på John Blund pysslade Jacklin med lite napptricks.



Väl ute vid Drottningholm...



...sov Jacklin som en prinsessa.



Fasen vad Stockholmare har bråttomt överallt förresten, till och med en snigel anklagade mig för att gå långsamt och tyckte jag skulle skaffa mig en LGF-skylt. Ska han säga...



Tänk att bullerplank kan vara vackert.



Här bjussas det på äpplen.



"Hur jävla långt har jag gått egentligen? Till Karibien??" Men det var bara en namnskylt. 



Allé vid Åkeshofs slott. Otroooooligt vackert när det börjar skifta i höstens glödande färger. Längtar tills dess. Nu är det fortfarande grönt.



Vi vek in på en skogsstig så att Jacklin skulle få sova till sus i träden denna gången med. Den här skogen bjöd inte bara på sus, det fanns en osynlig bänk också.



Jacklin vaknade förstås alldeles för tidigt, vi hade bara kommit halvvägs på den tänkta sträckan. Jag kände mig lite kluven över om vi skulle börja bege oss hemåt eller fortsätta. 



Till saken hör att Jacklin inte hade gjort nummer 2 på morgonen som hon alltid brukar. Jag visste att om vi fortsatte skulle det innebära att jag skulle behöva kolla henne vid varje grymtning. Att byta en bajsblöja ute i det kyliga vädret är ju inte så himla kul det heller.

Jacklin tyckte jag var störtlöjlig.



Så det var väl bara att flina och se glad ut och gå vidare. Mammans status: Rosa, uppvärmd, ganska nöjd som det är men orkar lite till.
Dagens fundering; Sen när har jag haft en smilgrop??



Blev akut kissnödig och Jacklin hade grymtat lite väl misstänkt ett par gånger. Övervägde att traska in i ett skogsparti och "vattna lite" och kolla om det blivit något nummer 2. Ängby camping låg dock väldigt lämpligt till så vi gick dit istället och lånade en toalett.



Jacklin höll på att fnissa ihjäl sig åt sitt eget "låtsasbajseri".



Vi svängde av ner mot Mälaren, där finns ett jättefint promenadstråk längs med vattnet.





Efter ett antal uppförsbackar var jag nu helt svettig. Mammans status: Knallröd, trött, nu vill jag hem.



Jag måste ha sett hemskt rolig ut för Jacklin skrattade skadeglatt åt mig när jag kämpade uppför backarna.



Alla backar avklarade och långt, långt där framme ser man höghuset som är en utmärkt punkt för hur jävla långt det är till Brommaplan. 1 km är det dit. Har traskat i 8 km nu så benen är som spagetti.





Jacklin som nu hade varit vaken större delen av promenaden blev förbannad och kastade ilskna blickar på mig. Vred sig som en mask och såg verkligen ut att undra varför vi inte var framme snart. Inget säger "Men rör på häcken käring" mer än en unge som gått förbi skrikstadiet och istället sitter tyst och glor på en.



Så jag joggade resten av biten hem. Du är ju inte riktigt frisk, tänker du nu, eller hur? Men jodå, jag joggade. Så här ser jag ut när jag joggar med barnvagnen i ena näven och kameran i den andra. 



Hemma. Mammans status: Död.



Jacklin status: Glad, hungrig och leksjuk, såklart.



Och så har sagan bara börjat...



15 september 2009

Den 15 september förra året var vi iväg på ultraljud på Karolinska i Solna. Det konstaterades då att vi var i 19:e veckan och allt såg fint ut. Vi ville ta reda på om det var en flicka eller en pojke men det gick inte att se. Från att ha legat utsträckt under den rutinmässiga undersökningen drog Jacklin ihop benen och drog upp dem mot magen lagomt tills sköterskan skulle ta reda på könet.

Att inte veta vad det är för kön gör hela graviditeten så magisk. Känslan påminner lite om den man hade som barn dagen innan julafton. Julklapparna ligger där under julgranen, man har varit fram och letat reda på sina paket och pillrat lite på pappret och kanske klämt och skakat lite. Skulle man då ge vika för frestelsen att riva upp alla sina paket tappar ju julklappsutdelningen på julaftonen sin charm. "Du får inga paket, du har ju redan öppnat dina."

Vi blev inte speciellt besvikna över att det inte gick att se könet, vi tolkade det som att det inte var meningen att vi skulle veta helt enkelt.

Bilder från ultraljudet:




Pappan filmade lite i smyg under ultraljudet, och från filmen gick det att ta fram en bra bild på Jacklins ansikte. Det ser ut som att hon har värsta kalufsen med hår. Mohikanfrilla. Det är inte hår man ser, men Jackie HADE faktiskt massor med hår när hon föddes. Det är ju lite lustigt att en bild som visar fel kan visa rätt.




Invigning av fleeceoverall

Jacklin har fått ärva en hel drös med overaller från min kusin Sofia. Mest täckoveraller i större storlekar men även en i fleece som passar perfekt i storlek nu! Fleece värmer gott i höstrusk innan temperaturen sjunkit under nollan. Efter det är det täckoverall som gäller. En sådan har jag beställt och får hem nu i dagarna.
Igår var det ganska kylslaget ute. Regnigt och dryga 13 grader, så Jacklin fick inviga fleeceoverallen när vi skulle iväg på ett snabbt ärende. 


Är pippitröjor typ det hetaste heta?



Är det bara jag eller är pippitröjor typ det hetaste heta att ha nu? Jag ser dem nämligen överallt, på vuxna! Pippitröjor är jättefina och rimmar bra med det randiga modet som är just nu. Stickade tröjor är ju perfekt för årstiden också. Själv har jag ingen, men Jackie har två. Och båda finns uppe i Hälsingland, typiskt.

Som en stor tjej

Jackie har precis kissat på toaletten som en stor tjej!
Jag har hört att om man vill försöka toaletträna barnen och bär dem mycket i sjal ska man passa på att sätta dem på toaletten när man tagit ur dem ur sjalen. Jag provade och det funkade!
Det vore häftigt om vi lyckades tolka in Jackies signaler för när hon behöver bajsa, det finns ju de som kan det jättetidigt!

Tofsar

Ända sedan Jacklin föddes har vi fått höra kommentarer i stil med;
"Men vad mycket hår hon har!"
Barn brukar oftast tappa sitt första hår har jag hört, och så växer det ut nytt så småningom. Jacklins hår har bara växt och växt. Det är verkligen långt nu!
Sist jag provade sätta upp hennes hår i tofsar gled snoddarna ur så lätt, men idag gick det bra. Tre tofsar blev det, och hon blev ju så himla söt! Tofsar ska hon få ha fler gånger!






Dagens bäbisbild

Så här glad blir man av att få sova eftermiddagsluren i vagnen medans mamman knatar 5 km i det soliga och svala vädret!

Dagens bäbisbild




Funderingar om öppna förskolan

Jag känner nu att Jackie behöver så mycket mer stimulans än vad jag kan erbjuda henne här hemma när det är bara hon och jag. Promenader ger ju såklart lite nya intryck, men jag tror att Jackie vill umgås med andra barn. Hon är en social unge, det har hon varit hela tiden. Skriker och gnäller gör hon i princip bara hemma när hon har tråkigt, ute bland folk trivs hon och är hur glad som helst. Därför tror jag att det är dags att introducera henne för öppna förskolan.
Hemmavid finns det något som kallas för "kyrkis". ALLA verkar gå på det och har jättekul. Inte bara barnen utan även föräldrarna. Att träffa andra föräldrar som är i samma fas i livet ger nog mycket. 

Här i Stockholm finns det  många olika ställen att gå till, lite för många faktiskt. Man ska väl helst jämföra dem med varandra och sedan välja ett.
Det finns olika inriktningar och vad är egentligen bäst? Kommunalt eller kyrkligt? 0-3 års-grupper eller 0-6 års-grupper? Populärt eller mindre populärt ställe? Vilket område bör det ligga i för att vara bra? Bör man gå lite på rekommendationer eller är det helt okej att ta närmaste stället bara sådär?
Samma frågeställningar som när man ska ställa ungen i kö till förskola ungefär, vilket jag inte heller har gjort ännu. *harkel*

Jag tänkte göra ett besök på den närmaste öppna förskolan i morgon och se hur det verkar. Det är Bromma församling som driver verksamheten och riktar sig till 0-6 åringar.

Mammighet, snor och mardrömmar

Jacklin är inne i en riktigt jobbig fas just nu. Hon är som ett plåster på mig och börjar skrika och gråta så fort jag går någon annanstans där hon inte kan se mig, trots att jag hela tiden pratar med henne så att hon ska höra att jag inte försvunnit bara sådär POFF. Till och med när pappan är hemma så är det bara mamma, mamma, mamma som gäller. Oftast.
Två nätter i rad nu har hon haft jättesvårt att sova själv. Hon vaknar hela tiden, antagligen för att kolla om jag fortfarande finns kvar. Hon somnar inte riktigt förrän hon får ligga bredvid mig, och då ligger hon och rör sig en massa i sömnen. Rullar runt, klättrar och gråter i sömnen gör hon också. Hon drömmer mardrömmar tror jag. Stackars älskling.

Det känns så hemskt att inte kunna tala om för henne och få henne att förstå att mamma aldrig kommer att försvinna från henne. Att mamma kanske kan vara borta en liten stund men alltid kommer att komma tillbaka.

Som om inte detta vore nog så är Jackie snorig. Det rinner ur näsan på henne och hon nyser. Förkylning, hennes första någonsin. Måste köpa avsvällande näsdroppar idag om det skulle hittas på att bli värre.


Familjedag på Skansen

Coop Stockholm bjöd på famlijedag på Skansen idag och som Coop-medlem var det gratis inträde. Vi tog tillfället i akt att göra något kul tillsammans alla tre som den lilla familj vi är.
Mellan 11.00 och 16.00 skulle det vara så vi åkte strax efter att Jackie fått lunch i magen och började bli trött. Vi tänkte att det vore smart om hon sov en stund i vagnen på väg dit så hon skulle vara pigg inför allt folk och alla djur det skulle finnas att titta på.

Nyäten och trött, ser därför inte direkt jublande glad ut över dagens äventyr



Väl inne i stan bestämde vi oss för att provåka den nya spårvagnen som gick från Sergels torg ut till Djurgården. Det var det tydligen fler som tänkte göra, för jösses vad med folk! Tre aktiviteter höll till på Djurgården; Tjejmilen, Båtmässan och Familjedagen. Sånt drar folk.
Efter en resa som gick långsammare än vad det hade gjort om vi gått hela vägen var vi så äntligen framme vid Skansen. Det var bara att traska in efter att ha visat upp medlemskortet.

Skansen är verkligen jättestort och har massor av saker att titta på, men vi bestämde oss ganska snabbt för att de nordiska djuren nog skulle vara mest intressant för Jackie att se. Akvariet hade nog också varit en succé, men de hade en separat entré som var rätt dyr så vi skippade det den här gången. Dessutom var det väldigt mycket folk därinne.

Utanför akvariet fanns en stor inhängnad där lemurer härjade fritt bland besökarna. En pappa kånkade med möda och besvär runt på en barnvagn som lemurerna blev så "betagna" i att en skötare fick gå in med en vattenspruta för att mota bort dem. Pappan fick så lov att kånka iväg med barnvagnen någon annanstans.



Jackie fick sitta i pappas famn och kika på de konstiga djuren med randiga svansar.



När vi efter en stunds tittande på skuttande lemurer gick vidare märkte vi ganska tydligt att Jackie började blir less. På att sitta bakåtvänd i sittvagnen. Det var så mycket intressant att titta på, som Skansentåget till exempel, att hon bara satt och försökte vrida huvudet av sig.



Så vi vände på sittdelen och Jackies nackspärr släppte.



Det var väldigt mycket folk på Skansen så att urskilja djuren från alla rövar, ben och ryggar var ibland svårt. 
Detta är dock en gris.



"Mmmm, visst, MYCKET intressant mamma, ett dike med lite gräs. Ett sånt har vi ju inte sett förr...suck"



"Men SHIT!! Ser du djuret där borta? Ja, en sån där...en sån där, oxfilé!"



Vi närmade oss björnhägnet och den björnrädda mamman fantiserade om att björnarna skulle leva runt och slåss med varandra. Käftar fulla med sylvassa tänder, klor, köttslamsor.
I själva verket var det inte mycket action alls.






Köttslamsor var det däremot hos älgarna, MASSOR av köttslamsor! Pappa älg stod och gned bort huden från hornen, det var ingen vacker syn.



Mamma älg var desto vackrare där hon stod i inhägnaden med de söta älgkalvarna.



Ungefär här blev Jacklin hungrig så vi slog oss ner på en bänk och gav henne lite käk. Vi kände oss nöjda med besöket, vi hade ju trots allt sett ganska många djur. Lemur, järv, björn, älg, gråsäl, ko, gås, häst, gris, vildsvin och europeisk bison. Men det djur som fick mammans hjärta att slå extra hårt var de satans getingarna som svärmade runt oss när vi satt på bänken. Mamman lyckas alltid dra till sig getingar, men säkert gjorde barnmatslukten sitt också.

Eftersom vi inte hade några andra planer för dagen och Jackie precis hade ätit så hade vi inte bråttom någonstans. Vi gick därför längs med vattnet och gick av en slump förbi Båtmässan.

Vi stannade till vid vattnet och tog en bild på ballongen som Jackie fick vid Skansenutgången innan den slet sig och for iväg mot skyn.



Dåligt med bilder på mamman här, eller hur? Men EN bild blev det i alla fall. En som visar precis hur hon tyckte om den här dagen.







Reflektioner



Aldrig har jag varit så trött, och aldrig har jag varit så pigg
Aldrig har jag varit så ledsen, och aldrig har jag varit så glad
Aldrig har livet känts så hopplöst, och aldrig har livet känts så meningsfullt
Att bli mamma till finaste Jacklin är det största och bästa som hänt mig


Promenaden - En berättelse

Idag är det fredag. 3 september och hösten verkar ha kommit, åtminstone för en dag. Jag klädde på Jacklin varma kläder eftersom jag såg att det blåste på rätt bra ute. När termometern dessutom visade på ynka 13 grader så antog jag att det skulle bli lite kyligt. Mössa, långärmad body, fodrade byxor, strumpor, stickade strumpor och fleececardigan med huva åkte på. Snuttefilten fick hon ha över benen och upp mot kinden. Fleecefilten hon fått av sin mormor brukar jag lägga som en båge runt henne i sittvagnen så det stödjer upp på sidorna och så att det skyddar lite från drag. Varmare dagar blir det måhända lite varmt med den så men idag var den perfekt.
Jacklin somnade på direkten.



Jag däremot ångrade surt att jag inte tog på mig mössa jag med, och en extra tröja under luvtröjan, för jag höll då på att frysa röven av mig!
Vi gick in på en skogsstig runt en sjö. Det susade i träden och rådde allmän skräckfilmsstämning. Det var inte bara kylan som fick min hud att knottra sig.
Ser Du björnen?



Vi har gått den här vägen flera gånger förut och varje gång vi kommer till den här kröken tycker jag mig se ett djur (Gaaaaaahhh!! En björn!!) där framme.
Det är ju såklart ingen björn. Bara en gammal jäkla förmultnad trädstam/stubbe eller vad det kan vara.



Slappnar man bara av så ser man vilket fint promenadstråk det är. Trolskt. Och man blir glad över att det faktiskt finns skog att gå i här i närheten.



Vi mötte en pojke i 8-9 årsåldern som gick långsamt och höll sig för ena benet, jag frågade om han hade gjort illa sig.
Jacklin, som då tvärvaknade, undrade genast: Va? Är det blod? Blöder han? Sticker det ut nån benpipa? Får jag peta? Hon flinade lömskt.



Men pojken sa att han inte hade gjort sig illa. Inget blod, inga benpipor. Då blev Jacklin lite besviken.



Vi kom ut ur skogen, ut i solskenet.



Jacklin blev glad igen, skrattade glatt i vagnen utan att jag ens hade sagt något. Sedan gick vi hem och åt leverpastejmackor.

Och så var sagan slut.


Strax efter 05 och hon vill upp, upp, UPP!!

När ska man vänja sig?

Jag läste någonstans att vill man ha barnfria kvällar så kan man inte få sovmorgnar. Man kan inte få både och. Ganska logiskt. Så när lillan går och lägger sig runt 20-snåret så är det ju fullt normalt att hon är pigg och vill kliva upp när klockan blivit 05, visst?
Jag har väl egentligen inget emot tidiga morgnar, men när det bara är jag som är accepterad att ta nätterna fulltecknade med matning, vaggning, inputtning av urramlad napp och duttande av minirumpa så får till och med jag spunk när hon numera fått för sig att stå upp i sängen och skrika av uttråkning strax efter 05 och hon vill upp, upp, UPP!!
Ända fram tills för några dagar sedan har prinsessan (på ärten) sovit från cirka 20 till 07. Med avbrott för ovan nämnda aktiviteter förstås. Det är viss skillnad om jag säger så.


RSS 2.0