Luciafirande på förskolan

7.45 skulle barnen vara ombytta och klara för klockan 8 var det dags för Jacklins allra första luciatåg på förskolan! Finklädda var vi allihopa, Jacklin, jag, pappan och farfarn, men absolut finast var ju Jacklin. I sitt vita lucialinne, röda band runt midjan och det långa ljusa lockiga håret såg hon ut som en ängel.
Det var mycket folk där och det gjorde nog sitt till att hon till en början var lite avig. Vi förberedde oss så smått på att hon skulle vägra stå kvar i luciatåget och komma grinandes till oss, vad som helst kan ju hända när de är så här små.

Barnen samlades i ett annat rum och sedan tågade de ut och sjöng luciasånger för oss. Eller sjöng och sjöng, det var det personalen som gjorde. Barnen stod mest och tittade, några grät och sprang till en förälder eller kröp undan. Jacklin däremot stod längst fram och var hur duktig som helst. Center of attention som vanligt. Hon log, svängde lite med tärnljuset och våra hjärtan pöste över av stolthet över vår fina tjej som har blivit så stor.

De flesta barnen var utklädda till tomtar och pepparkaksgubbar. Det var en till förutom Jacklin som var tärna/lucia, men det var bara Jacklin som hade långt lucialinne och rött band. Och med allt det där håret...hon var ju SÅ FIN!!


Premiäråkturen

Nå, hur gick premiäråkturen med den nya vagnen då? Ptja, det hade ju kunnat gå bättre om jag säger så. När vi äntligen kom hem igen visste min irritation inga gränser.

1. Det roterande framhjulet låste sig i det låsta läget hela tiden. Både jag och pappan hade provkört vagnen här hemma, utan att vare sig peta eller titta på sprinten som skall dras ut för att hjulet ska vara rörligt men ändå så krånglade det såklart först när Jacklin satt i vagnen och vi skulle gå en längre vända. Upptäckte att det blev värre av att jag måste lyfta fronten över t.ex. en trottoarkant och sedan satte ner den igen. Fick dra ut den där sprinten flera gånger och det retade gallfeber på mig.

2. Handtaget är helt annorlunda jämfört med Brio-vagnens och gick inte att höja på ett sätt som jag är van vid. Resultatet var onda axlar och överarmar. 

3. Det var halt, och tungt att fajtas med en svängbar vagn som rätt var det var inte var svängbar längre. Foglossning från helvetet, och så konstanta sammandragningar som en liten bonus.

4. Jacklin kan bara sitta framåtvänd i vagnen och det verkade vara den främsta anledningen till att hon totlvägrade att sova och till slut var så trött att hon formligen exploderade i sitt värsta utbrott hittills. Folk till och med vände sig om för att se efter vad det var som var på gång. Hon ville inte sitta i vagnen och ville inte gå själv bredvid. Hon skulle bäras och det gick jag då rakt inte med på med tanke på fogarna, axlarna, överarmarna och en vagn som gick lite som den ville. Det var ju bara att sätta henne i vagnen, torka svetten ur pannan, skita i folks undrande blickar och skynda sig hemåt. Väl hemma i sitt mörklagda rum och gosandes med både vovven och filten somnade Jacklin på ett litet kick. Och jag spydde galla över pappan för att vagnen verkade vara mer trasig än vi först trott.

P.S. På youtube hittade jag en intruktionsvideo där de visar hur man ställer in framhjulen i friställt respektive låst läge. Det visade sig att jag inte bara skulle ha dragit ut sprinten, jag skulle ha vridit den ett kvarts varv också.


Syskonvagn


Igår slog vi till och köpte en syskonvagn. Blocket är väldigt bra ibland, i Stockholmsområdet sätts det ut barnvagnsannonser flera gånger om dagen, men det gäller att vara på hugget så man får första tjing på en titt osv. Vi har sett många syskonvagnar som verkar så himla behändiga, där barnen sitter i våningar liksom och inte i bredd. Phil and Ted's vagnar. Det finns flera stycken på Jacklins förskola som har sådana vagnar.

Så jag ringde på en annons för Phil and Ted's Sport, 2009 års modell och den skulle säljas för 2.200 kr och allt nödvändigt ingick i priset. Regnskydd, syskonsits, mjuklift och extra vindskydd.

Tyckte att jag var ute i väldigt god tid men säljaren meddelade att det var flera stycken som redan hört av sig och var intresserade. Jag var dock den första som bodde i Stockholm som ringde så jag hade första tjing. Först till kvarn.
Vagnen såg bra ut, en del skavanker som inte upptäcktes förrän jag var hemma med den, men det var ändå inte så farliga grejer. Att köpa begagnat är alltid lite av ett riskspel. Den är helt klart värd pengarna i alla fall.

Det bästa är att det går att använda den som singelvagn så länge, och när lillebror anländer kan han ligga i mjukliften och placeras i den lägre sitsen. Plus att den går in i vår hiss, det gör inte vår Brio!

Nu har jag tvättat av vagnen lite och vi ska strax ut och provköra den. Jacklin fick provsitta vagnen här på morgonkvisten och hon tyckte så mycket om den att hon inte ville kliva ur. Bådar gott inför premiärturen och förhoppningsvis lyckas hon somna så att hon får sova middag ute idag. Själv är jag i stort behov av en promenad för att rensa huvudet lite. Det är lite upp och ner med mitt humör tyvärr.


Overallpremiär

Hittills har det varit så milt väder att Jacklin klarat sig ypperligt med fleecejacka, skaljacka och överdragsbyxor. Och mössa och vantar förstås. Jag har frågat på förskolan vad de anser är lämplig klädsel när det är sånt väder och de har tyckt att ovan nämnda dress duger tills det blir nollgradigt. Varför inte fråga de som jobbar med barnen i alla sorts väder om man har lite svårt att kunna avgöra själv liksom?
Jag tror att man har en tendens att klä på alldeles för mycket så att det blir för varmt sedan när de är ute och leker. För de står ju inte bara rakt upp och ner ute i flera timmar, de rör ju på sig. Om Jacklin står stilla i mer än en minut när hon är ute kan man snabbt konstatera att hon är sjuk.

Jag har tidigare skrivit om föräldrar som tänkt knas med kläder till barnen, då var det högsommar, och nu har jag ett till exempel. Vid hämtningen för kanske 3 veckor sedan var det väldigt varmt väder ute, jag tror att jag inte ens hade någon jacka på mig, bara en tjockare luvtröja. Vinterskor hade jag inte börjat med heller. Sprang på en mamma som också hämtade sitt barn, hon hade träningsskor, kavaj och ja, vanliga kläder, alltså ingen ytterjacka hon heller. Hennes barn däremot hade vinteroverall, vinterkängor, tjock mössa, handskar och när hon satte henne/honom i vagnen lade hon över en dubbelvikt fleecepläd över hela barnet så bara huvudet stack upp! Hur tänker man då?? Barnet må vara en fryslort, men vid den tiden är barnen på alla avdelningar ute och leker. Jag tror knappast han/hon var frusen när mamman kom och hämtade. Jacklin hade till exempel bara skaljackan på, inga vantar, ingen mössa, inga överdragsbyxor, och hon var nästintill svettig.

Fast nu ska inte jag vara den som är den, jag vet hur envisa barn kan vara. Hehe. Det finns ju en möjlighet att barnet vägrar gå med på att gå hem utan just handskar, tjock mössa, overall och hela fadderullan. Det kan ju ha blivit en grej som med frukten som Jacklin MÅSTE ha i vagnen på väg hem annars blir hon helt vansinnig.

Nu på morgonen var det strax över 1 plusgrad och frost ute, så det fick bli overallpremiär idag. Hade köpte en snygg overall på H&M för en rätt så billig peng (jämfört med vissa andra märken) som jag tyckte skulle passa bra på förskolan. Är den någotsånär billig så gör det inte så mycket om den blir lite sliten menar jag. Efter köpet läste jag om ett stort overalltest som Testfakta hade gjort, H&M-overallen blev näst bäst, efter den dyraste från Reima. Yes! Vilket klipp! Funderar nästan på att köpa fler av den i större storlekar när den nu är så bra.

Jacklins overall från H&M


Veckan som var

Om vi skulle ta och göra en liten sammanfattning av veckan som var kanske.

Det var ju första advent i helgen, och vi passade på att baka lussebullar. Det var första gången som Jacklin bakade tillsammans med oss hemma. Jag är inte så mycket för bakning i vanliga fall, men lussebullar var ju kul! Lätt och så gick det fort. Hur bullarna blir är inte det viktigaste, huvudsaken man har roligt och det hade vi alla tre. Jodå, pappan var med och bakade han också.
Jacklins bullar såg mest ut som lussebajskorvar och en bulle tryckte hon FULL med russin. Russin var för övrigt mycket populärt.

Bilder från lussebaketMåndag och tisdag flög förbi, vad vi gjorde vet jag inte så noga. På onsdagen var det dags för mig att åka iväg på ultraljusdundersökning. Allt såg väldigt bra ut och det visade sig att Jacklin ska få en lillebror och han beräknas komma den 22 april, precis enligt den förra beräkningen.

Torsdag var också en sån där dag som knappt märktes, men det var pappans tur att natta tösen i alla fall och det gick helt problemfritt. Hon sov ända till 5.15 på morgonen då hon kom tassande med vovven i högsta hugg och lade sig bredvid mig och gosades. Hon somnade inte om igen, för hon ville vara en örskuse. 1 timme stod jag ut sedan var det bara att göra morgon och göra sig klar till förskolan. Jag skjutsade henne i vagnen idag, och vi tog en omväg så vi fick oss en liten promenad innan lämningen. Det är helt otroligt att det är 2:a december och helt bart på marken. 5 plusgrader och vädret påminner mest om tidig oktober.

Oj vilket hafsigt inlägg det här blev, men det mesta är hafsigt numera. Mina tankar är så spridda och dagarna går in i varann. Hela jag är inne i det här väntandet, längtar till Jacklins första luciatåg på förskolan, julen och inte minst våren då lillebror kommer. Rörigt rörigt.

RSS 2.0