Den bestämda lilla damen

Världens finaste lilla dam!

Hon börjar sätta sig på tvären nu. Jag tror det antingen är ett språng på gång, utveckling alltså, eller så har hon växtvärk i benen. När jag hämtar på förskolan så är det något som är fel redan i tamburen, och jag har faktiskt ingen aning om vad det kan vara. Ibland har det varit att allt ska vara precis som det var när vi kom dit på morgonen. Alla kläder på, allt på exakt samma sätt. Ibland är det verkligen inte det.
Har fått rådet att försöka göra annorlunda varje dag så att hon inte sätter rutiner på att vissa saker ska utföras på ett speciellt sätt. Hon försöker väl testa gränser nu och vill vara tvärsför, som pappan brukar säga. Bara för att kolla om hon kan bestämma allt.

Hon har inga ben när det är dags att gå hem, och bli buren är det värsta hon vet i det läget. Försöka diskutera saken med henne funkar i två sekunder, sedan är det lika igen. Hon sätter sig ner alt. lägger sig ner på trottoaren, och där ska hon sitta/ligga.

Det börjar bli jobbigt för ryggen att kånka på en vrålande och sprattlande snart-2-åring hela vägen hem, så jag har provat skjutsa henne i vagnen istället. Mutad med en banan. Så länge hon har banan i mun så skriker hon i alla fall inte.
Ibland sover hon middag på förskolan, ibland inte. Jag kan tänka mig att hon är trött där på eftermiddagen vid hämtning, så vi kör på med vagnen ett tag och ser hur det går. 

Igår kväll vid nattningen var det som att hon hade tusen myror krypandes på kroppen. Till sist drog hon upp benet på pyjamasen och sa "Illa" och ville att jag skulle blåsa och pussa. Jag frågade om hon hade ont i benen och då sa hon "Ja". När jag masserade benen lite så somnade hon tvärt.

Växtvärk som är så jobbigt, trist att hon ska utsättas för det redan nu.

Jacklin hjärta pappa

Jacklin börjar visa tendenser till att bli en utmärkt pappig liten tjej längre fram.
Hon tjuter av glädje när han kommer hem från jobbet. Att pussa pappa godnatt är ett måste, annars är hon omöjlig att natta. När hon pratar i sömnen brukar det vara "pappa" hon säger. När jag hämtar henne på förskolan frågar hon efter pappa hela vägen hem. När hon hör att pappa är vaken krälar hon över mig, slänger sig runt hans hals och ger bort sin första godmorgonpuss till honom.
I går vid läggningen låg hon med slutna ögon och andades tungt. Jag visste att hon när som helst skulle ta steget in i drömmarnas land. Hon drog djupt efter andan och viskade: "åh pappa".

Jacklin hjärta pappaTaget ur vardagen

Jacklin råkade spilla ut lite vatten på vardagsrumsbordet och sprang ut i köket och öppnade sopskåpet under diskbänken. Där tog hon ut två nya disktrasor och stängde försiktigt skåpdörrarna. Jag sa till henne att det räckte med en och att hon skulle lägga tillbaka den andra. Hon nickade, öppnade båda skåpdörrarna, lade tillbaka en disktrasa och stängde igen. Sedan sprang hon ut i vardagsrummet och torkade upp vattenspillet. Sedan pekade hon på fläcken som bildades på disktrasan och såg väldigt stolt ut över att hon lyckats städa upp allt söl.

Stora tjejen!

Det verkar som att Jacklin har blivit stora tjejen på riktigt nu, hon vill nämligen inte sova middag mitt på dagen längre. På förskolan har hon som längst sovit i en kvart de senaste gångerna hon varit där. I helgen som var sov hon i över en timme ena dagen och ingenting alls nästa dag. Hon blir inte så jättegnällig på kvällen heller, hon står ut rätt så bra till kl 19 då det är dags för välling, tandborstning, pussa pappa och läggdags.

Nappavvänjningen går hur bra som helst, hon pratar otroligt mycket mer nu än innan. Hon har vuxit mentalt flera meter känns det som och hon klarar så mycket saker på egen hand. Ta på sig byxorna (med lite hjälp), ta på sig skorna, blivit jätteduktig på att gapa så att vi kan borsta hennes tänder ordentligt, vill självmant sätta upp håret i en tofs, leker mycket själv, prata i telefon, trycker på tv-dosan när hon vill byta kanal.

Det är så häftigt att hon kan säga Jejja, det betyder Jackie/Jacklin.

Jejja kan!

Idag har Jacklin lyckats med något alldeles speciellt! Hon har för första gången tagit på sig skorna helt själv! Att de hamnade på fel fot är väl inte hela världen.


Kvartsamtal

Nu på morgonen har jag grinat en skvätt. Inte på grund av att jag blev ledsen, tvärtom! Jacklin gör mig så stolt över att vara hennes mamma!!

Det var dags för ett litet kvartsamtal efter inskolningen, ett tillfälle för personalen säga hur det går med hennes utveckling och hur hon verkar trivas där och för oss att ställa frågor om det är något vi funderar över.

Jag blev överöst med positiva saker om Jacklin! Hon är jätteduktig och börjar komma in i rutinerna vid lunch, tvätta händerna och vilan. Hon är väldigt kramig av sig och kastar sig nästan i famnen på vilken vuxen som helst. De sa att det är hennes personlighet att vilja kramas och vara nära och att de försöker tillgodose det så mycket de kan genom att ha henne i knät och hålla om henne. Hon är också bra på att gå fram till personalen och ta tag i dem om det är något hon vill.

Jag blev så otroligt överaskad när jag fick höra att efter att de ätit ställer hon själv undan disken i diskmaskinen, tvättar händerna själv och lägger sig på "sin" madrass i vilorummet och är bland de första som somnar. En i personalen får oftast hålla henne i handen tills hon somnar, men det tycker de är ok.

Hon leker bäst med grabbarna där, står i hörnan och kör med bilar. Sjunger och nynnar med i alla sångerna, hoppar och dansar med i en "pippi-låt" och sitter jättefint och tyst och lyssnar vid samlingen. 

När jag satt och väntade på min tur att få prata med förskoleläraren såg jag Jacklin genom fönstret. Hon stod stilla och tittade på de andra, observerade. Varken ledsen eller glad, jag tyckte det såg lite sorgligt ut. Det knep i hjärtat. Hon såg så ensam ut. Innan jag hann nämna det under samtalet berättade hon att Jacklin brukar få stå och titta på de andra en stund först för att hon verkar vilja göra det, sedan tar en personal henne i handen och hjälper henne komma igång att leka. Jacklin är mer aktiv på eftermiddagen än på förmiddagen, precis som sin pappa.

Vi som föräldrar fick en eloge för att vi är trevliga och för att det märks att Jacklin får mycket trygghet och kärlek hemma.

Hösten och sjukan

Idag är första dagen på nästan en vecka som Jacklin är på förskolan. I helgen började hon bli lite förkyld och på måndagen var det definitivt förkylning och hon fick vara hemma med mig. Vi har fått lappsjuka på varann mellan varven, annars har det gått rätt bra. Hemskt tråkigt att vara hemma med en mamma som mår som en kräka antar jag.
I går när jag frågade om hon ville gå på förskolan idag så hoppade hon högt och sa JA!! Var till och med på väg ut i hallen för att sätta på sig skorna och gå med en gång. Hon har verkligen saknat förskolan. Vi håller tummarna att hon är tillräckligt pigg för att vara där idag, hon har ju klättrat på väggarna här hemma varenda dag. Ingen feber men hosta och rinnande näsa. Hostan har hon bara på natten, så vi har legat med uppallade madrasser flera nätter i sträck nu, det har hjälpt lite.

I förrgår tog vi oss en promenix till lekparken så att vi skulle få i oss frisk luft. Det blåste en del, men det var väldigt skönt ute. Vi blev båda på mycket bättre humör.

Överallt vi går får vi höra hur fin vår lilla tös är. Går hon med händerna i fickorna som farfar har lärt henne så dör folk sötdöden. Hennes långa, lockiga och yviga hår får tanter och farbröder att falla pladask till höger och vänster. Häromdagen när vi var i matbutiken fick hon bära den då tomma kundkorgen, en dam drog häftigt efter andan och nästan tjöt ut: Men OOOOH vad sött! Och petade på sin väninna att hon också skulle titta. Haha, ja Jackie är något alldeles speciellt, det har vi vetat länge.


Dag 2

Så hur gick det inatt nu då? Fick hon nappen i alla fall för att vi inte orkade med att höra hennes pip och skrik? Nej, det gick faktiskt ganska så bra. På kvällen vaknade hon ungefär en timme efter läggningen, hon grinade såklart en hel del, men lugnade snabbt ner sig när jag satt och höll om henne och strök henne över håret. När vi hade gått och lagt oss så dröjde det nog inte så länge innan hon kom till vårt rum och lade sig, det spektakulära var att hon inte började gråta förrän hon lade sig bredvid mig. Jag var så trött att jag tänkte att hon skulle få nappen ändå, men jag somnade ifrån det.

Idag har hon varit som ett helt annat barn, hon har pratat mycket mer och verkar gladare på något sätt. Inte en enda gång har hon frågat efter nappen. Nu vid vilan somnade hon utan ett endaste pip, bara massa gosande och pussande. Det var underbart.

Vi håller tummarna att det fortsätter i samma spår.

Utan napp

Idag var första dagen som Jacklin var helt utan napp. Hemma alltså, på förskolan klarar hon sig utan napp hela dagarna, till och med under vilan klarar hon sig utan den, så varför inte hemma? Vi tänkte att vi förr eller senare kommar att få stå inför samma bekymmer; nappavvänjningen. Nu när hon ändå är på gång själv så tycker vi att det är ett bra tillfälle att ta det nu. Hon har i och för sig blivit väldigt mycket mer nappberoende nu den senaste tiden, hon går omkring med den där tutten i mun JÄMT!

Vi tror också att nappen kan störa hennes sömn eftersom hon tappar den när hon sover och kan oftast inte hitta den själv när hon vaknar till. 

Det har varit kämpigt idag, speciellt vid lunchvilan, hon var så arg så det nästan slog gnistor ur hennes ögon. Hon vägrade låta mig röra henne och hon ville inte ens hålla i min haka som hon alltid gör när hon ska sova. Till slut somnade hon och sov i lite drygt en timme. Nu vid kvällsnattningen vacklade jag i mitt sinne flera gånger och tyckte att det nog vore bäst om hon fick nappen till natten i alla fall, men jag orkade stå emot. Hon var minst lika arg nu som tidigare idag, men hon somnade fortare, kanske på grund av att jag bumpade henne i rumpan, då kom hon snabbt till ro.

Jag gruvar mig lite inför omnattningarna som kommer ikväll och inatt, men jag hoppas det går bra.

RSS 2.0