Kollage

På förskolans begäran har jag gjort ett kollage med bilder på sådant som Jacklin tycker är roligt, guldkorn från sommaren som var och så släktingarna förstås!

Klicka på bilderna för att se dem i större formatVardag

Jag måste säga att vi är inne i en rätt så händelselös period nu. Jackies utveckling verkar gå lite på halvfart, hon är lugnare än tidigare och har lättare för att leka själv. Dagarna passerar nästan omärkta förbi, och det är faktiskt skönt på ett sätt.
Hon stortrivs på förskolan och verkar vara populär bland de äldre barnen. Bland annat är det en tjej på kanske 4 år som brukar leka med henne, vid flera tillfällen när jag kommit för att hämta henne så har de umgåtts. I morse kom hon springande när vi kom dit och Jackie fick börja dagen på förskolan med att få en kram av sin nyfunna kompis! Det var så sött så jag höll på att smälla av. Jackie grät inte ens när jag lämnade idag.

Annars försöker pappan lämna när han kan, varannan vecka jobbar han det sena passet och hinner då med att både sova ut, lämna henne på förskolan och sedan hem och äta frukost innan han måste iväg till jobbet.

En lustig grej som slog mig är att man finner sig i så märkliga situationer ibland när man blivit förälder, som att bli pussad på när man sitter och bajsar till exempel.

Lite ditt och datt

Jag tror jag har glömt att säga att vi varit på 18-månaderskontroll på BVC. Det vägdes, mättes, vaccinerades och så gjordes en utvecklingsbedömning. Hon väger nu 11,770 gram, är 86 cm lång och mäter 49 cm runt huvudet. Allt följer kurvorna hur fint som helst. Hon fick spruta mot mässling, påssjuka och röda hund, i armen denna gång, och den tyckte Jacklin var hemsk. Nu 1,5 vecka efteråt har hon fortfarande blåmärke efter där BVC-tanten satte sprutan. Stackars liten.
Hon har haft lite feber nu i dagarna, mest igår, men annars har hon inte haft några jobbiga effekter efter den här vaccinationen. Det är tydligen ett "levande vaccin" som betyder att det tar mellan 5-15 dagar innan det visar några eventuella sjukdomssymptom, i detta fall feber, hängighet, ont i kroppen och utslag som mässling. Vi hoppas att det inte blir mer än den feber som hon haft.

Hon staplade klossarna perfekt, hämtade en traktor till mig, ritade en fin teckning. När BVC-tanten frågade om hon kan några ord, mellan 8-10 st så svarade jag nej. För vi tycker inte att hon kan prata så mycket, men förstår desto mer. Men när vi ändå satt och räknade upp vad hon kan orden till så kan hon ju till och med fler än 10! Tack, titta, hej, hej då, mamma, pappa, där, nenne (napp), lälle (välling), tutte, huhu (hund), ja, nej. 

En lustig fråga var om hon kan gå utan stöd ännu. Frågan i sig kanske inte är så lustig, men Jacklin sprang faktiskt in själv i undersökningsrummet när tanten kom ut och ropade upp våra namn.

Häromdagen fick Jacklin vara med och laga maten här hemma. Det blev pannkakor och Jacklin fick först röra ihop äggen och sedan hålla i decilitermåttet medans jag hällde upp mjölk och mjöl så att hon fick hälla i det i bunken. Vispa samma smeten tyckte hon var roligt, men roligast var nog att svinga med sleven så att det gick vågor i bunken.


Betyget för pannkakorna som hon fick vara med och laga?

Toppbetyg! 


Hon smaskade i sig 1,5 pannkaka med lingonsylt, och då hade hon ändå ätit en nektarin och en macka precis innan. Jag vill tillägga att hon brukar äta högst en halv pannkaka i vanliga fall, och det utan att ha ätit något innan.

Igår hade förskolan stängt för planeringsdag så vi passade på att göra något roligt bara hon och jag. Vi gick till simhallen och hade hela plaskpoolen för oss själva. Jacklin tyckte det var helt otroligt roligt att stå och kika på motionssimmarna och personalen som gick förbi med jämna mellanrum. Plaska med vatten hur mycket hon ville, ja hon var i paradiset helt enkelt. Efter 1,5 timme tyckte jag att det var dags att ta våra russinkroppar och kliva upp. Självklart blev det en liten fruktstund i foajén innan vi drog oss hemåt. Efter lunchen så var det dags för middagsvila, jag behöver nog inte säga att jag också somnade va?

Idag har vi haft en riktig slappardag hela familjen med bara en massa mys. Vi sov till exempel middag ihop alla tre, hur skönt som helst. Och badat har lilltussen gjort också, det är ju det bästa hon vet.
Säger som det är

Jag måste säga att det mesta handlar om förskolan numera. Sedan i måndags har jag börjat lämna och hämta. Det märks redan på vägen dit att Jacklin är ganska obekväm med det, men jag tror att det är för att hon är så mammig. Hon och jag har ju alltid haft ett speciellt band, och hon ÄR annorlunda med mig än vad hon är med pappan. Hon blir väldigt ledsen när hon fattar att hon ska stanna på förskolan och jag ska gå därifrån, idag började hon pipa redan när vi klev in genom stora entrén. Men tack och lov är personalen så gullig att de genast ser till att ta hand om henne när det är dags för mig att gå, och så får hon sitta i någons knä tills hon blir glad igen. 

Vid hämtningarna har hon inte varit annat än glad och jag får hela tiden höra att det går så bra för henne där på dagarna, så jag känner ingen större oro.

Vi provade att ge henne middag senare igår, vid 17.30 cirka (hon har brukat få mat vid typ 16.30 annars) och hon åt för första gången på länge upp alltihop. Hon är nog inte hungrig tidigare än så. Hon äter jättebra på förskolan säger de, och vid 14 så äter de ett stadigt mellanmål, eller vad sägs om fil/yoghurt + flingor, macka med ost/köttpålägg, 1 grönsak och 1/2 frukt! Det är lite skillnad jämfört med en flaska välling som hon brukat få hemma.
Eftersom hon fick middag så pass "sent" så kände vi att det krockade totalt med kvällsvällingen så vi struntade i den, och det gick faktiskt bra. Så framöver här blir det nog så att hon får välling bara till frukost. 

Det finns också en till grej som tar upp mina tankar om dagarna. Jacklin ska nämligen bli storasyster.

RSS 2.0